menu

Morgen og Kveld - Jon Fosse (2000)

Alternatieve titel: Ochtend en Avond

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Noors (Nynorsk)
Psychologisch

111 pagina's
Eerste druk: Samlaget, Oslo (Noorwegen)

Ieder dag gaat de visser Johannes naar het haventje om naar zijn boot te kijken. Zijn vrouw is al enige tijd dood. Op een ochtend wordt hij wakker, en iets is er veranderd. Is het het licht, dat door het raam naar binnen valt? In de haven ontmoet hij zijn gestorven vriend Peter en samen varen ze uit. Op die tocht beleeft Johannes de belangrijkste momenten van zijn leven opnieuw, zijn ongelukkige eerste liefde, daarna de ontmoeting met zijn vrouw. Bij terugkomst in de haven ziet hij tot zijn vreugde dat zij op hem wacht. Samen gaan ze naar huis. Het is alsof een lang gekoesterd verlangen wordt ingelost. In een kristalheldere en bedrieglijk eenvoudige stijl vertelt Jon Fosse een opgewekt en troostrijk verhaal over het leven en sterven van een eenvoudige man die een hard maar vol leven heeft geleid.

zoeken in:
...stilte...
Deze korte roman van Jon Fosse heb ik eerst gelezen voordat ik me aan zijn grotere werken ga wagen. Het is me goed bevallen. Het verhaal speelt zich af aan zee en na het lezen van een aantal romans van Thomas Bernhard had ik er een grote behoefte aan even uit te waaien. En Fosse die een bewonderaar is van Thomas Bernhard en Samuel Beckett (beiden ook toneelschrijvers zoals hijzelf) heeft, zoals hij zelf zegt, afstand genomen van de agressie van Bernhard.
De roman is geschreven in een eenvoudige stijl, zonder moeilijke woorden en met veel herhalingen (mooie literaire zinnen scheppen soms afstand). Het zijn lange zinnen zonder een punt om een zin te beëindigen. Fosse betrekt je erbij, laat je het meebeleven en dat is bijna griezelig want het verhaal over de visser Johannes speelt zich af voor zijn geboorte en na zijn dood...

Gast
geplaatst: vandaag om 13:03 uur

geplaatst: vandaag om 13:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.