menu

Hässelby, Demonteringen Har Begynt - Johan Harstad (2007)

Alternatieve titel: Hässelby, het Demonteren Is Begonnen

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Noors (Bokmål)
Sociaal

350 pagina's
Eerste druk: Gyldendal, Oslo (Noorwegen)

In een kleine flat in Hässelby, een gezichtloze voorstad van Stockholm, woont de 42-jarige Albert Åberg in bij zijn breiende vader. Ooit beleefde Albert grootse avonturen: van een wilde interrailtour door Europa, het opkopen van partijen Star Wars-poppetjes in Hongkong tot een liefde in Parijs. Maar vanwege aanhoudende telefoontjes van zijn eenzame vader besloot hij terug te keren naar het betonnen Hässelby. Twintig monotone jaren werkt Albert in de plaatselijke elektronicawinkel – volgens hem 'een crèche voor volwassen kerels' - en leidt hij een leven zonder toevalligheden en risico's. Tot op een regenachtige septemberavond zijn vader overreden wordt door een vrachtwagen.

zoeken in:
avatar van Bruno_6
3,5
Ik heb het debuut van Harstad nog niet gelezen, maar ben meteen met zijn tweede boek begonnen.

Sommige elementen uit dit boek deden me denken een 'house of leaves' van Danielewski, maar dit is zeker geen griezelverhaal. Eerder een sociaal werk over de veertigers van deze tijd. Het boek is ook rijk aan speciale inzichten. Zo kom je bijvoorbeeld te weten waarom een shoppingcenter op de ark van Noah lijkt.

De boodshap van het boek maakt volgens mij nog meer indruk als je bekend bent met Alfred Aberg, een getekend figuurtje (althans toch in bepaalde landen) uit de jaren zeventig. Al kan je het boek zeker ook lezen, zonder die context te kennen.

avatar van vladlev
3,5
Leuk boek. Begint als een gewoon verhaal maar eindigt in een bizar mysterie (wat wel een beetje te bizar en onduidelijk was voor mij).

avatar van Donkerwoud
3,0
Heeft niet de impact van zijn debuutroman Buzz Aldrin, Waar Ben Je Gebleven?. Waren de terloopse, soms absurde wendingen die deze roman nam nog charmant, hier gaat het tegenstaan als het verhaal weer een kant op gaat die geheel haaks staat op een eerder ingeslagen route. Het ene moment is het een stream of consciousness van een ik-figuur die letterlijk elke waarneming en bijkomend gevoel registreert; het volgende moment wordt het meer conceptueel en symbolisch. Om dan opeens weer invloeden te hebben van science fiction. Nou past het ook wel in het thema wat hij aansnijdt van synchroniciteit en een karakter die verbanden begint te zien in alles, maar voor de lezer voelt het als een inconsistent zooitje van stijlen waarbinnen de karakters nooit echt gaan leven.

Ik had hier eigenlijk een beduidend lagere score aan willen geven, maar in de epiloog wordt een en ander verduidelijkt over waarom het soms zulke rare wendingen lijkt te nemen. Het is dan ook raadzaam om in ieder geval te weten waar het figuurtje Albert Aberg voor staat alvorens deze roman te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:48 uur

geplaatst: vandaag om 20:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.