menu

Goodbye to Berlin - Christopher Isherwood (1939)

Alternatieve titel: Afscheid van Berlijn

mijn stem
3,85 (13)
13 stemmen

Engels
Autobiografische Roman

187 pagina's
Eerste druk: Hogarth Press, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Isherwood beschrijft in dit boek - dat als basis diende voor Bob Fosse's succesmusical Cabaret - het einde van de Weimar Republiek. Door zijn ogen - Isherwood woonde jarenlang in de stad - volgen we de levens van een groep mensen, die op het punt staan vermorzeld te worden door de nazi's.

zoeken in:
avatar van lebowski
4,0
Prima boek, geeft niet alleen een mooi beeld van het dagelijkse - losbandige - leven in Berlijn en omstreken, maar schetst ook op bijzondere wijze hoe alle ingrediënten voor een volgende oorlog in de lucht hingen. 4*

avatar van Pythia
5,0
@lebowski: wat heb je een mooie, toepasselijke avatar

avatar van lebowski
4,0
Ik woon in Berlijn, dat helpt ook

avatar van Pythia
5,0
Tof! Interessante stad. Ik was er laatst voor het eerst en dat stimuleert om boeken te lezen die in Berlijn spelen. Goodbye to Berlin staat inmiddels in de wachtrij

avatar van lebowski
4,0
Zet daar dan gelijk maar Berliner Reigen van Arthur S. Solmssen bij, echt magnifiek. Zal het boek eens toevoegen op de site.

avatar van Pythia
5,0
Ik heb de musical of de film Cabaret niet gezien, maar het frivole beeld dat ik ervan kreeg had me toch bijna weerhouden om dit boek te lezen. Dankzij de aanbeveling van lebowski heb ik mijn dwaling ingezien. Inderdaad: een prima en serieus boek.
Het boek is onderverdeeld in zes hoofdstukken, die een beetje op zichzelf staan doordat ze zich elk in een andere omgeving afspelen. Ze zijn tegelijkertijd nauw met elkaar verbonden doordat ze wat tijd en plaats betreft naast en door elkaar lopen. Ze beslaan samen drie jaar in Berlijn, 1930 – 1933, waarin de beklemmende sfeer in de loop van het boek toeneemt. Alle voortekenen van de komende tragedie zijn al aanwezig.
Achteraf (na WO II) moet je wel bewondering hebben voor een schrijver die de situatie destijds scherp gezien heeft en toch prettig leesbaar heeft opgeschreven.

(Berliner Reigen heb ik nog nergens kunnen vinden; dat wordt een kwestie van volhouden )

avatar van Radiguet
4,0
Weinigen hebben Weimar-Berlijn zo minutieus kunnen vastleggen en tegelijk ook tijdloze elementen in het verhaal kunnen verwerken.

avatar van JJ_D
3,0
Op en top Engels is de afstandelijk-eloquent-geraffineerde stijl, waarmee de auteur zijn omgeving in zich opneemt. Dat levert een intrigerend boekje op dat nimmer tot weerstand leidt, te meer gezien de opkomst van het nazisme zich insidieus doch onloochenbaar aandient. Vraag is dan: hoeveel merkte Isherwood aan het begin van de dertiger jaren al op, en hoeveel voegde hij anno 1939 (het jaar van publicatie) nog toe? We zullen het allicht nimmer aan de weet komen.

Hoe dan ook hulde voor Isherwoods socio-maatschappelijke voelsprieten - per slot van rekening was de Tweede Wereldoorlog nog niet uitgebroken toen de schrijver de bui al voelde hangen. Des te vreemder is het dat zijn protagonist nauwelijks betrokken lijkt bij wat hem overkomt. Gaandeweg leest ‘Afscheid van Berlijn’ in toenemende mate als een ontregelend objectief verslag van schijnbaar toevallige ontmoetingen, die elkaar zonder duidelijke focus opvolgen. Die collage boetseert geen roman, omdat transformatie (Bildung, m’n waarde!) ontbreekt. Evenwel zijn de afzonderlijke kapittels niet sterk genoeg om op zichzelf te staan.

Dus leest ‘Goodbye to Berlin’ als een proeve van literair talent, met prettige franjes. Desondanks kan eigenlijk niets van dit boek echt bijblijven: geen psychologie, geen personages, geen ontwikkeling, geen ideële eruditie.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 10:34 uur

geplaatst: vandaag om 10:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.