menu

Stoffer & Blik: Herinneringen aan een Periode (1964-1970) - Jeroen Brouwers (2004)

Alternatieve titel: Stoffer en Blik

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

240 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Jeroen Brouwers werkte vanaf halverwege de jaren zestig 12 jaar bij de Vlaamse uitgeverij Manteau. Al eerder deed hij uit de doeken hoe alle boeken van Vlaamse auteurs door hem ingrijpend geredigeerd werden. In dit vermakelijk geschreven boek vertelt hij vooral over het personeel op de uitgeverij. Om te beginnen Angele Mantetau, de inmiddels tot barones verheven Manteau wordt afgeschilderd als een vrekkerige cultuurbarbaar die elk contact met auteurs vermeed en een grote weerzin had tegen het opbouwen van een archief. Brouwers schrijft een vernietigend portret van Manteau-redacteur Oegema van der Wal, een Nederlander die het Vlaams moest opkalefateren, maar toen hij na zijn pensioen een eigen boek inleverde, werd dat door zijn opvolger Brouwers geweigerd.

zoeken in:
JoeCabot
Vermakelijke anti-hommage.

Ditmaal neemt Brouwers zijn eigen branche op de korrel. Een wespennest, zo blijkt, vol afgunst, minachting en zelfverheerlijking. Nóg meer dan anders laat Brouwers zijn onderbuik spreken. Zeker het eerste deel - waarin de auteur afrekent met zijn ex-werkgeefster Angele Mantetau - is gedrenkt in vitriool.

Vervolgens blikt Brouwers terug op zijn relaties met collega-schrijvers en andere eminenties uit de litereraire wereld. Hij neemt wat gas terug, al wordt er zeker niet met bloemetjes gegooid. Eigenlijk komt alleen Herman Teirlinck er goed uit. De andere figuren zijn in het beste geval wereldvreemd, in het slechtste geval zelfingenomen kloothommels.

Wie een cynische Brouwers kan waarderen, zal hier ongetwijfeld van genieten. Een verborgen truffel. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 19:02 uur

geplaatst: vandaag om 19:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.