menu

De Dood Betrapt - Simon Vestdijk (1935)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

174 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Den Haag (Nederland)

Zes verhalen met als gemeenschappelijke thema de confrontatie met de dood. Deze bundel bevat de volgende verhalen: "Het veer", "Drie van Tilly", "Parc-aux-Cerfs", "Barioni en Peter", "Het stenen gezicht" en "Ars moriendi".

zoeken in:
avatar van Pecore
3,0
Ietwat onevenwichtige verhalenbundel, die uiteindelijk het lezen meer dan waard blijkt te zijn. Veel verschil in vertelstijl en de setting. Het langere verhaal Parc-aux-cerfs, over de corpulente koning Lodewijk de zoveelste die zich hijgend en puffend door de dag sleept en hordes jonge meiden laat aanrukken die hem van zijn impotentie moeten genezen, is bombastisch geschreven in lange zinnen met veel bijvoeglijke naamwoorden. Niet makkelijk om te lezen, maar bij vlagen zeer humoristisch. Het andere lange verhaal Barioni en Peter, over een oude en eenzame veteraan en dierenfluisteraar met een kater die saluut kan brengen, is dan weer veel opgeruimder, doet meer aan als een verhaal in plaats van een schrijfoefening. In alle verhalen is de scheidslijn tussen komedie en tragedie flinterdun. Die koning is bijvoorbeeld erg vermakelijk, maar die meisjes zijn natuurlijk klassieke seksslavinnen. En een kater die allemaal trucjes kan is gewoon erg zielig.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:31 uur

geplaatst: vandaag om 23:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.