menu

Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt (1971)

mijn stem
3,92 (233)
233 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

166 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en zocht naar een huis om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: ''Weet u niet een huis voor me?'' Uiteindelijk vindt hij wat: het torentje van de Petteflet. Daar maakt hij kennis met de Stampertjes, mevrouw Helderder, Aagje, Zaza de kakkerlak, meneer Pen en nog veel meer.

zoeken in:
ruben
Het kinderboek der kinderboeken.

avatar van stefan dias
4,5
ruben schreef:
Het kinderboek der kinderboeken.


…of ik kan het niet genoeg herhalen: het voorleesboek der voorleesboeken.
Geen letter te veel, het ritme exact juist, je hoeft echt niks op te leuken: het staat er allemaal perfect zoals het is. Een meesterwerk.

Ted Kerkjes
Wie kan het over zijn hart verkrijgen om dit stukje jeugdsentiment een onvoldoende te geven?

avatar van stefan dias
4,5
Ted Kerkjes schreef:
Wie kan het over zijn hart verkrijgen om dit stukje jeugdsentiment een onvoldoende te geven?


dat is het niet eens voor mij. (of toch niet helemaal) ik was wel een flink pak jonger dan nu, maar ik las het voor aan mijn kinderen. Met plezier. Zo leuk is het geschreven, zo onwaarschijnlijk goed. Geschreven om voorgelezen te worden.

Ted Kerkjes
Puur uit interesse, ags50: waarom vind je dit boek zo slecht?

ags50
Ted Kerkjes schreef:
Puur uit interesse, ags50: waarom vind je dit boek zo slecht?


Bij Wiplala - Annie M.G. Schmidt (1957) schreef ik al:
In 1957 waren wij geabonneerd op een op mooi stevig, glanzend papier gedrukt jeugdblad dat "Kris Kras" heette. Wie kent dit blad ook? Zie hier.
Hierin werd "Wiplala" voor het eerst (?) in afleveringen gepubliceerd, telkens twee tegenover elkaar liggende pagina's (als ik me niet vergis) met afbeeldingen. Vanaf het begin daarvan vond ik het verhaal verschrikkelijk.
Later heb ik nog een paar pogingen ondernomen met andere titels van Annie M.G. Schmidt, maar het is tussen ons nooit goed gekomen. Mijn eerste indruk (film, boek, persoon) is over het algemeen doorslaggevend en standvastig.

Pluk van de Petteflet is dan zo'n titel die ik heb gelezen om mijn mening al dan niet te staven en ja, ik vind boeken van Annie M.G. Schmidt niets aan. Die kunnen mij niet boeien, in tegenstelling tot zo veel andere jeugd- of kinderboeken. AMGS roept bij mij enkel weerzin op (maar daarin staat zij wat mij betreft niet alleen).

Ted Kerkjes
Dank voor jouw antwoord, ags50! Dat kan natuurlijk. Ik vind trouwens lang niet al haar werk even boeiend. (Wiplala vind ik bijvoorbeeld ook niet denderend.) Echter valt haar invloed op de kinder- en jeugdliteratuur niet te ontkennen: Annie M.G. Schmidt is de eerste die kinderen echt serieus nam en in haar gedichten partij koos voor de stoute en ondeugende kinderen.
Verder heeft ontzettend veel geschreven naast de welbekende poëzie en boeken voor kinderen: de musicals die zij met Harry Bannink maakte, zijn ook zeer de moeite waard. De musical Foxtrot is erg goed. Destijds deed die musical wat stof opwaaien door de controversiële onderwerpen: het ging namelijk over homoseksualiteit (Sorry dat ik besta, Wat ik nou toch heb gelezen), abortus (Over tijd), nazisme (Foxtrot), zelfmoord (To be or not to be), et cetera.
Ik vind Annie M.G. Schmidt zeker een zeer goede tekstschrijfster. De Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste kleinkunstlied is niet voor niets naar haar vernoemd.

Ik probeer jou uiteraard niet te overtuigen of zoiets, ik wilde alleen laten zien dat Schmidt een zeer divers oeuvre op haar naam heeft staan en meer te bieden heeft dan enkel haar bekende werk voor kinderen.

avatar van Abubakari
4,0
Driedubbele pret, dit boek.
Toen ik het las toen ik klein was, toen ik het mijn oudste dochter voorlas en toen ik het mijn jongste dochter voorlas. Sowieso een hoop Annie MG Schmidt voorgelezen, Jip & Janneke is hier letterlijk stukgelezen, sommige verhaaltjes zijn bij ons thuis regelrechte klassiekers. Ondanks dat het duidelijk in de jaren 50 speelt is het toch op een bepaalde manier tijdloos.

avatar van Dr Channard
Ik lees deze ook voor aan de kinderen van mijn klas. Ze zijn er dol op! En ik ook

avatar van Jason82
4,0
Dr Channard schreef:
Ik lees deze ook voor aan de kinderen van mijn klas. Ze zijn er dol op! En ik ook

Toevallig heb ik deze vorig jaar aan mijn oudste dochter voorgelezen. Erg van genoten samen.

Veel leesplezier samen met je klas!

Bilal030
Jason82 schreef:
(quote)

Toevallig heb ik deze vorig jaar aan mijn oudste dochter voorgelezen. Erg van genoten samen.

Veel leesplezier samen met je klas!


Toevallig heb ik dit boek ook pas geleden voorgelezen aan mijn dochter van vier. Allebei zwaar genoten!

Gast
geplaatst: vandaag om 22:09 uur

geplaatst: vandaag om 22:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.