menu

Common Wealth: Economics for a Crowded Planet - Jeffrey D. Sachs (2008)

Alternatieve titel: Welvaart voor de Wereld: Economie voor een Overbevolkte Planeet

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Politiek / Ideeƫnliteratuur

386 pagina's
Eerste druk: Penguin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 'Welvaart voor de wereld' stelt Sachs dat we dringend aan een nieuw economisch model toe zijn om aan de desastreuze gevolgen van de overbevolking op onze planeet te ontsnappen. Volgens Sachs moet het nieuwe model mondiaal zijn, een coöperatieve grondslag hebben en milieubewust zijn. Sachs betoogt dat we ons alleen van welvaart kunnen verzekeren als we duurzame projecten en technologie ontwikkelen en verspreiden, de wereldbevolking stabiliseren en de allerarmsten – een miljard mensen – helpen te ontsnappen uit de valstrik van armoede. Hij voorspelt dat ogenschijnlijk softe thema's als milieu, volksgezondheid, bevolkingsgroei en armoede de komende jaren zullen uitgroeien tot politieke breekpunten. Sterker nog: ze zullen doorslaggevend worden als het gaat om oorlog of vrede. Het idee van landen die strijden om macht, natuurlijke grondstoffen en internationale afzetmarkten is passé. Volgens Sachs staat een tijdperk van wereldwijde samenwerking voor de deur, ook al ontbreekt het vertrouwen daarin momenteel. Als regeringen, ondernemingen en bevolkingsgroepen zich verenigen, kan iedereen op aarde in vrede en welvaart leven. Een haalbaar doel, schrijft Sachs, maar met onze huidige economische denkwijze bereiken we dat niet. In 'Welvaart voor de wereld' stelt de auteur ons een koerswijziging voor die van groot belang is voor onze toekomst.

zoeken in:
avatar van Pecore
In De Shocktherapie van Naomi Klein - over hoe een klein clubje vrijemarkteconomen complete landen de afgrond inhelpt door het rigoureus implementeren van onbegrensd kapitalisme - krijgt deze schrijver er ongenadig hard van langs, als zijnde één van de veroorzakers van de economische malaise in o.a. Bolivia en Polen. Daarom verrast de insteek van dit boek me. Zou de man anders over de wereld zijn gaan denken? Of is hij alle schaamte voorbij?

avatar van eRCee
Sachs is zich de laatste 10 jaar erg hard aan het inzetten tegen armoede en dergelijke inderdaad. Hij vindt ook dat rijke landen een veel groter deel van een BNP zouden moeten besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Of dit met een verandering in zijn economisch denken gepaard is gegaan weet ik niet.

Zie ook de uitzending van het onvolprezen maar helaas ter ziele gegane programma Wintergasten: klik

avatar van Pecore
Ik heb voor mijn beurt gesproken. Even verderop in het boek bevestigt Klein dat Sachs inderdaad een omwenteling heeft gemaakt, waarvoor ze hem ook prijst. Zijn intenties zullen dus wel oprecht zijn, ook al steekt hij geen hand in eigen boezem wat betreft zijn werk als economisch adviseur van allerlei schimmige dictators en semi-democratische regimes.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:26 uur

geplaatst: vandaag om 10:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.