menu

The Stars, My Destination - Alfred Bester (1956)

Alternatieve titels: De Brandende Man | Tijger! Tijger! | Tiger! Tiger!

mijn stem
4,07 (7)
7 stemmen

Engels
Sciencefiction

235 pagina's
Eerste druk: Berkley, New York (Verenigde Staten)

Gully Foyle is de enige overlevende van een ruimteramp, hij denkt gered te worden als een ruimteschip, de Vorga, in de buurt komt. Maar men trekt zich niets aan van zijn noodsignalen en laat hem aan zijn lot over. Dankzij teleportatie, het zgn. jaunten, weet Gully na 170 zware dagen de Sargossa Asteroïde te bereiken en terug te keren naar de Aarde, met maar één doel: wraak nemen op de bemanning en eigenaars van de Vorga. Maar tijdens zijn speurtocht komt komt Foyle al jauntend ook iets heel anders op het spoor: het bestaan van het PyrE, een geheimzinnige stof waarvan zich een dodelijke hoeveelheid aan boord van de Vorga zou hebben bevonden...

zoeken in:
4,0
Leuke klassieker. Wordt geroemd door bekende cyberpunkschrijvers als een van de eerste boeken met cyberpunkelementen. Ik zag het er zelf niet echt in, maar wie ben ik om hen tegen te spreken. De grote (anti)held van die boek is Gully die als een woeste stier op z’n doel afgaat en daarbij niets en niemand ontziet. Als hij in zijn manie ook iemand verkracht gaat hij eigenlijk te ver, maar tegelijkertijd blijft hij (in tegenstelling tot bijv. Bacon in Verhoeven’s Hollow Man) de grote held van het verhaal in plaats van de slechterik. Ik vond het eigenlijk wel verfrissend, zo’n lompe, domme, nietsontziende antiheld.

Het boek raast als een malle van de ene naar de andere situatie en kwam af en toe wat gedateerd en, dare I say so, soms een beetje knullig over. Het was narratief gezien een soort avonturenroman in een scifi setting, tjokvol ideeën en een duidelijk situatief oorzaak-gevolg narratief. Het schrijfwerk is koortsachtig en voelde wat onafgewerkt aan, maar doordat het personage dit ook is, vult dit zich elkaar mooi aan. Het transcendente lichtpsychedelisch einde (dat mij aan een ander jaren ’50 boek deed denken (Phil K. Dick, Cosmic Puppets, 1957)) geeft extra meerwaarde aan het boek.

avatar van Bobbejaantje
4,5
Wat een trip. Het zesde boek in de Amerikaanse jaren ‘50 science fiction anthologie uitgegeven bij de Library of America. En voor mij zeker één van de beste zoniet de beste van het pak tot nu toe. Auteur Alfred Bester heeft een gevarieerde carrière gehad, altijd verbonden met creatief schrijven, en hij heeft eigenlijk maar een beperkte aantal science fiction romans gepubliceerd (naast een aantal kortverhalen). The Stars My Destination is één van zijn twee romans die zijn reputatie gebeiteld hebben. In die mate dat hij in 2001 werd opgenomen in de Science Fiction Hall of Fame. En nog een soort accolade: The Stars My Destination staat op de lijst met “The Greatest Sci-Fi Movies Never Made” van David Hughes. Maar dat wist ik allemaal niet toen ik hieraan begon. Het verhaal heeft me gewoon vrij snel gegrepen door de combinatie van een intelligent verhaal, aparte (futuristische) karakters, keiharde actie en naar het einde toe gebeurtenissen die je aan het denken zetten over de aard van de mens en het bestaan. Dat laatste is iets wat ik eigenlijk wel verwacht van de betere/beste science fiction en dat is hier zeker aanwezig. Niet alleen qua ideeën maar ook visueel gaat Alfred Bester voor het experiment wanneer hij de ervaring van hoofdpersonage Gully Foyle met synesthesia integreert in het verhaal. Van dit fenomeen had ik nooit eerder gehoord (het is dus geen verzinsel) en blijkbaar is het via dit boek ook voor het eerst dat voorkomt (en wel op een geloofwaardige manier) in populaire fictie. Voor de branie en het inzicht van de auteur kan ik dan ook alleen maar mijn hoedje afdoen.

Het is afwachten of er ooit nog een film van komt. Er zijn al aanzetten geweest, rechten aangekocht en verkocht … zonder concretisering. Maar de film die zich met dit boek in mijn hoofd heeft afgespeeld, kan volgens mij moeilijk overtroffen worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:29 uur

geplaatst: vandaag om 09:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.