menu

Hasse Simonsdochter - Thea Beckman (1983)

mijn stem
3,90 (97)
97 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Historisch

328 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de Hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

zoeken in:
hasse simonsdochter is echt een vet boek mijn naam is ervanafgeleid!!!

lezert
hassie schreef:
hasse simonsdochter is echt een vet boek


Geen patat eten en boeken lezen tegelijk, hassie!


't Is ook mijn favoriet van Thea Beckman.

5,0
Een prachtig en ontroerend boek. Ik heb het in één keer uitgelezen toen ik 12 was, en later nog eens toen ik 28 was. Tot mijn verbazing werd ik nog even heftig meegesleept als bij de eerste lezing, zelfs al is de taal duidelijk voor een jonger publiek bedoeld.

5,0
Echt een geweldig boek. Ik heb het zo uitgelezen ookal is het een dik boek. En ik heb echt gejankt toen Hasse afcheid nam van Jan van Schaffelaar op die toren Ik heb echt heel hard moeten huilen.
Supper boek, echt geweldig.

4,0
Vroeger zeker mijn favoriete boek. Deze heb ik dan ook letterlijk stukgelezen.

Voor mij was dit voornamelijk door de ongelofelijke vrijheidsdrang die hieruit sprak, al had Hasse eigenlijk weinig keus. Maar zelf droomde ik er ook vaak van om voor mezelf te kunnen zorgen, ver weg van alle mensen die ik op dat moment niet kon begrijpen. En prachtig hoe ze dan toch iemand vindt waarmee ze gelukkig wordt.

En natuurlijk heb ik ook gehuild toen bleek dat dit van korte duur was. Maar wat vond ik het prachtig hoe ze aanbeden werd door de jonge klokkengieter en uiteindelijk toch hiervoor durft te kiezen, al heeft ze nooit een andere liefde leren kennen dan die van Jan van Schaffelaar.

Ik denk dat ik hem nog een keer ga lezen :]

5,0
Mijn all time favorite. OH wat heb ik dit boek vaak gelezen. Echt mijn nummer 1 jeugdboek.

avatar van Nijmegen
lezert schreef:
(quote)


Geen patat eten en boeken lezen tegelijk, hassie!



Goeie;)

avatar van Finn
4,5
Prachtig jeugdboek! Verbaast me dat het stemgemiddelde onder de 4 ligt

avatar van Lalage
3,5
Thea Beckman schrijft heel beeldend. Haar taalgebruik doet hier en daar ouderwets aan, wat niet verwonderlijk is voor een boek uit 1983. Het past ook wel bij een historische roman. De beschrijvingen vind ik soms te uitgebreid. En ook de historische context is behoorlijk taai. Maar Hasses verhaal interesseert me wel!

Hasse Simonsdochter – Thea Beckman | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Jason82
4,5
Heerlijk boek, ook na herlezing als volwassene blijft dit magisch. Niet in het minst doordat ik goed bekend ben met de beschreven omgeving waar Hasse zo graag vertoeft. Ik herinner me ook nog middagen waarin we als jonge jongens aan de randen van het Kampereiland speelden, de mix van water en groen trok altijd. Gouden tijden....

Afijn, het boek. Het mooie van Thea Beckman is dat ze er hier weer in is geslaagd om een mooi verhaal te vertellen en de (jonge) lezer ook nog eens wat te leren over historische momenten. Ze neemt je echt mee in de sfeer van "toen", als lezer waan je je gewoon in de middeleeuwse straatjes, huisjes, etc. Heerlijk om je zo te laten meeslepen. En volop spannende momenten, zeker na de sprong van Jan van Schaffelaar, waar Hasse door een waanzinnige monnik ontdekt dreigt te worden waarna de brandstapel zou volgen.....

Geweldig jeugdboek, ik ga het mijn oudste dochter snel aanbieden. Heel benieuwd hoe de nieuwe generatie dit ervaart.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:25 uur

geplaatst: vandaag om 06:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.