menu

Le Tramway - Claude Simon (2001)

Alternatieve titel: De Tram

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Frans
Autobiografische Roman

124 pagina's
Eerste druk: Les Editions de Minuit, Parijs (Frankrijk)

Een oude man ligt na een spoedopname in het ziekenhuis. Terwijl hij langzaam weer bij zijn positieven komt en aan een moeizaam herstel begint, keert hij in zijn herinnering terug naar zijn kindertijd. In gedachten volgt hij de tram die hem elke dag van huis naar school bracht en weer terug. En nu is de tram het vervoermiddel voor zijn herinneringen.

zoeken in:
avatar van Pythia
4,5
Zo'n Nobel prijs krijg je toch niet zomaar. Daar moet je iets voor kunnen. Dat blijkt maar weer.
In prachtige zinnen, die soms meer dan twee bladzijden beslaan, schrijft Simon zijn jeugdherinneringen op. Weliswaar (vanwege 'koorts') door een waas omfloerst, maar met veel oog voor detail.
Er gebeurt niets enerverends in het boek. Bijna terloops komen sociale, culturele en economische verhoudingen aan bod. Het heeft me tot de laatste bladzijde geboeid.

...stilte...
De laatste roman van Claude Simon (hij was al 88 toen het uitkwam).

Ik heb het gelezen voordat ik me aan zijn beroemde roman De weg naar Vlaanderen ga wagen. En ook vanwege de bovenstaande aanbeveling van Pythia. Fijn om iemand met "goede smaak" aan te treffen!

Het is zo'n boek waar je even in moet komen, maar steeds meer van onder de indruk raakt...

Alsof er behalve de zomer nog iets anders bezig was eindeloos weg te sterven in de drukkende, onbeweeglijke lucht waarin altijd die sluier leek te hangen die door geen enkel zuchtje wind werd verdreven, die langzaam neerdaalde en als een homogene lijkwade de dichte laurierstruiken, de door de zon verzengde gazons, de verwelkte irissen en de vijver met stilstaand water bedekte met een ontastbare laag as, de ontastbare, beschermende nevel van de herinnering.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:33 uur

geplaatst: vandaag om 15:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.