menu

Hermans Is Hier Geweest - Willem Frederik Hermans (1967)

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Thriller

116 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

"Hermans is hier geweest" vertelt het verhaal van de zusjes Marie en Julia. Zij ontkomen als enigen aan de brand die hun ouderlijk huis in de as legt. Zij worden opgenomen door de excentrieke dames Grieuwelinck. Zij ontsnappen hiervandaan met een tussenpoos van ongeveer tien jaar en ontmoeten elkaar weer in Amsterdam. In het boek wordt de actualiteit van 1956 op de hak genomen.

zoeken in:
avatar van thomzi50
2,5
Dti boek is door uitgeverij Van Oorschot samen met De Leproos van Molokaï en Conserve uitgegeven onder de titel "Drie Melodrama's". Best een gekke keuze: één nieuw werk van de jaren dat WfH al een gevestigde schrijver was, een werk uit de dagen dat hij net serieus begon en een werk uit de tijd dat hij onder een alias als broodschrijver werkte. Maar wat ik nog opvallender vond, was het minieme niveauverschil. "Hermans is Hier Geweest" is weliswaar iets sterker geschreven en overtuigender dan de twee hiervoor genoemde werken, maar ook deze roman (of: thiller) is als geheel verre van beklijvend. De plot dendert in razend tempo voort, zonder enige geloofwaardigheid of pakkende scènes. Het veelvuldig wisselen van perspectief draagt daarnaast ook niet bij aan de sfeer. Wel sterk vond ik hoe het (verschrikkelijke) uiterlijk van Julia werd beschreven. Maar als geheel verre van sterk. 2,5*

Dit is één van mijn favoriete Hermans-verhalen. Niets is aan het toeval overgelaten, in tegenstelling tot veel van zijn vroege pennenvruchten. En zijn hele wereldbeeld zit erin verwerkt.

Het is een wereld van list, bedrog, misleiding en onrechtvadigheid. Toch heeft het verhaal iets lichts en humoristisch. Het is absurd, maar niet absurdistisch. Het snelle tempo vind ik prettig.

Ik heb echt medelijden met Julia, de anti-heldin van het verhaal.

De laatste zin, tegelijkertijd te titelverklaring, is briljant gevonden.

Ik geef het een 4,5, voor de heldere opbouw, in combinatie met vele de goede vondsten die erin zitten.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:06 uur

geplaatst: vandaag om 01:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.