menu

Sobre Héroes y Tumbas - Ernesto Sabato (1961)

Alternatieve titels: Over Helden en Graven | On Heroes and Tombs

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Spaans
Romantiek / Historisch

417 pagina's
Eerste druk: Fabril, Buenos Aires (Argentinië)

'Sobre Héroes y Tumbas' vertelt het verhaal van de negentienjarige Martín Castillo, een jongen uit Buenos Aires die zijn weg door het leven probeert te vinden. Hij ontmoet en wordt verliefd op Alejandra Vidal Olmos, die met haar vader Fernando het oude, koloniale en autochtone Argentië vertegenwoordigt, dat aan het veranderen is te midden van een vreemde, verontrustende nieuwe wereld. De roman schetst een treffend portret van Buenos Aires en haar bewoners.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
geplaatst:
Drie romans publiceerde Ernesto Sabato gedurende zijn 99-jarige leven, telkens met meer dan tien jaar ertussen. Veel van zijn schrijven zag nooit het daglicht, hij was erg kritisch op z’n eigen werk. Het kleine oeuvre in fictie dat hij heeft nagelaten is echter wel zeer invloedrijk en werd internationaal onderscheiden.

Een paar jaar geleden las ik al zijn debuut De tunnel (1948), een existentialistische roman met een hoofdpersoon die er een vrij klinische levensvisie op nahoudt, opgeschreven in een heldere stijl. In dat opzicht is Over helden en graven een heel ander paar mouwen. Dit is één van die boeken die iets ondoordringbaars over zich heeft, iets droomachtigs en duisters. Zo’n boek waar je over een paar jaar nog een sterke herinnering aan hebt vanwege de sfeer maar niet vanwege de inhoud van het verhaal. Péter Nádas-achtig. Bij Sabato leidt dit echter niet tot een hermetisch en moeilijk leesbaar boek, nee, ook Over helden en graven leest vrij gemakkelijk, hoewel de verschillende tijds- en perspectieflagen in een zin het aanvankelijk wat compliceren. In elk geval is het een doorlopende vertelling in vier delen, waaronder het zeer buitenissige derde deel: dit laat zich lezen als het verslag van iemand die een wereldwijd complot vermoedt van blinden die, sektarisch georganiseerd, achter de schermen de regie voeren over allen. In hoofdzaak handelt de roman echter over de student Martín die waanzinnig verliefd is op de beschadigde Alexandra (de dochter van de man die het blindencomplot onthult). Terwijl Martín erachter probeert te komen met welke geheimen zij door het leven gaat, komen er steeds meer stukjes familiegeschiedenis naar boven en daarmee ook geschiedenis van Argentinië.
Over helden en graven deed me regelmatig denken aan het werk van Dostojewski: de arme student die door een stad dwaalt terwijl hij zijn gedachten probeert te ordenen is de meest duidelijke parallel, maar het genoemde deel drie doet ook wat denken aan Aantekeningen uit het ondergrondse en tevens zijn er passages waarin Boze Geesten lijkt te resoneren. Behalve twee kleine, letterlijke verwijzingen naar de grote Rus kan ik deze inspiratie verder niet staven, de toekomstige lezer oordele zelf.

Het prachtige slotdeel geeft een synthese van alle informatie die in de eerste drie delen geleidelijk naar boven is gekomen. Vooral de vlucht van generaal Lavalle uit een eerdere eeuw wordt schitterend verwerkt in de tekst en maakt het geheel op en top Latijns-Amerikaans. Onderliggend is het idee van de roman eigenlijk hetzelfde als wat al in De tunnel in een uiterst krachtige scene werd verbeeld: dat elk mens in zijn eigen tunnel opgesloten zit en wel parallel kan bewegen met anderen maar zonder dat je elkaar ooit werkelijk bereikt.

Abaddón: El exterminador (1975), het derde boek van Sabato, heet echt experimenteel te zijn. Het werd tot op heden niet vertaald in het Nederlands, maar ik hou mijn ogen open in de antiquariaten voor de Engelse versie. De jacht is geopend!

Gast
geplaatst: vandaag om 21:50 uur

geplaatst: vandaag om 21:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.