menu

De Leraar - Bart Koubaa (2009)

mijn stem
3,72 (9)
9 stemmen

Nederlands
Sociaal

283 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

De Kraai is leraar Nederlands op een school voor beroepsonderwijs. Binnen een paar jaar zal hij van zijn welverdiende rust kunnen genieten. Als hij echter het slachtoffer wordt van een uit de hand gelopen grap, slaan bij hem de stoppen door – of is het zijn ware aard die naar boven komt?

zoeken in:
avatar van Shaky
3,0
"Mijn wang kunnen ze vergeten en mijn vuist zullen ze niet in hun gezicht krijgen, ik ga subtieler te werk: naast het verplichte Nederlands had ik destijds chemie als bijvak."


In De Leraar neemt Koubaa ons mee naar het binnenste van een zieke geest die uiteindelijk verkrachter, kannibaal en seriemoordenaar blijkt te zijn.

En daar zit meteen één van de grootste problemen van het boek: het is nogal veel. Waar 'de Kraai' begint als een cynische leraar met hier en daar wat duistere trekjes, eindigt het in een ongecontroleerde bende waar plotseling veel te veel bijgehaald wordt. Uit het niets komt ook een hele passage waarin onze hoofdpersoon vergeleken wordt met Albert Fish en volgt een overbodige uitleg over wat dan precies mogelijke overeenkomsten zouden zijn. Voor wie is dat gedeelte in het boek? En welke stem horen we daar? Onnodig wat mij betreft.

Daarnaast vind ik dat er te vaak en te overduidelijk gehint wordt naar de clou. Foreshadowing is prima, maar er zijn grenzen. Op deze manier wordt het te snel duidelijk dat de Kraai een leerling in zijn kelder verstopt heeft en overduidelijk seriemoordenaar is.

Van de andere kant steekt het boek in essentie wel goed in elkaar: de schrijfstijl toont namelijk meerdere overeenkomsten met de protagonist en diens beroep. Het onderwijs bestaat uit veel frustratie, herhaling en onbegrip. Koubaa maakt dan ook veel gebruik van deze kenmerken en laat dit terugkomen in zijn werk. Dit kan echter ook te ver worden doorgetrokken: het constante herhalen van 'dat gebeurt wellicht op andere scholen, maar op die scholen werk ik niet', hing me op een gegeven moment flink de keel uit.

Al met al blijf ik als lezer niet tevreden achter al zie ik ook wel duidelijk sterkere elementen in het verhaal, en met name de schrijfstijl, naar voren komen. Liever had ik meer inzicht in de Kraai gekregen of een kleiner verhaal gelezen waarbij de frustratie en de onmacht van een leraar die vastzit in zijn baan, zijn leven, centraal was blijven staan. Helaas worden er te veel elementen op een hoop gegooid en wordt de clou al ruimschoots voor de helft van het boek weggegeven waardoor er weinig meer overblijft dan een matige thriller. Een zeer magere 3*.

avatar van Dr Channard
4,0
Ik vond hem wel heel goed. Heel sober en direct geschreven maar het is een heel verslavend levensverhaal geworden over een niet al te normale leraar. Toen ik het verhaal uitlas, nam ik, met het inzicht dat ik toen had, snel nog eens een aantal van de eerste bladzijden door en dan voelt het toch allemaal wel wat anders aan.

Het is inderdaad wel voorspelbaar op sommige momenten en de sterkste passages zijn uiteraard waar hij zijn ervaringen en belevenissen als leraar bloot legt. Dit mocht voor mij ook wat langer want elk hoofdstuk eindigt wel zeer snel.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:50 uur

geplaatst: vandaag om 11:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.