menu

Les Faux-Monnayeurs - André Gide (1925)

Alternatieve titels: De Valsemunters | The Counterfeiters

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Frans
Sociaal

503 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Deze roman beschrijft het leven van twee opgroeiende jongens uit de middenklasse van Parijs, Edouard en Olivier, die op het verkeerde pad terechtkomen en door diverse mensen worden gebruikt.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,5
De Valsemunters zal zijn tijd wel vooruit zijn geweest, maar nu slaan we niet meer zo stijl achterover van zo’n concept waarbij Gide schrijft over een schrijver die een roman genaamd De Valsemunters schrijft. Ik had sterk de indruk te maken te hebben met het werk van een beginnend schrijver, die typische bravoure en zelfbewustheid die je dan nog wel eens ziet. De Valsemunters was naar het schijnt inderdaad Gide’s eerste lange roman, maar hij was al dik in de 50 en beoefende vooral andere literaire genres. Dat is terug te zien in de verschillende vormen die langskomen, met name het gebruik van dagboekteksten. Wanneer men de korte biografie over Gide op wikipedia leest, zal men het spoor qua ingewikkelde liefdesrelaties al snel kwijt raken. Dat heeft een duidelijke weerslag in de (liefdes)relaties in De Valsemunters, die werkelijk nooit (voor die tijd) conventioneel zijn. De schrijver met pedofiele belangstelling doet nog het meest gewaagd aan, maar ook dat is uit Gide’s leven gegrepen.

Al die onmogelijke liefdes die in verborgenheid plaatsvinden zijn doorgetrokken naar een algeheel thema van misleidende realiteit die men aan het oppervlak waar meent te nemen. Natuurlijk is het de pedante schrijver die het tevergeefs tot zijn hoofdtaak maakt met zijn kunst tot de kern van werkelijkheid te komen. Niet zo heel opzienbarend dit laatste, ik las één roman eerder (The Waves) nog over precies zo’n zelfde schrijver, heel wat spannender uitgewerkt. Alles bij elkaar opgeteld is De Valsemunters een kleine honderd jaar later gewoon niet zo heel bijzonder meer.

Ted Kerkjes
Mooi stuk weer, Raskolnikov!
Raskolnikov schreef:
De schrijver met pedofiele belangstelling doet nog het meest gewaagd aan, maar ook dat is uit Gide’s leven gegrepen.
Hm, dit werpt (voor mij) dan ook wel weer een nieuw licht op La symphonie pastorale...

Gast
geplaatst: vandaag om 08:08 uur

geplaatst: vandaag om 08:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.