menu

Heute Wäre Ich Mir Lieber Nicht Begegnet - Herta Müller (1997)

Alternatieve titel: Vandaag Was Ik Mezelf Liever Niet Tegengekomen

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Duits
Psychologisch

221 pagina's
Eerste druk: Rowohlt, Reinbek bei Hamburg (Duitsland)

Tijdens de dictatuur van Ceaucescu in Roemenië zit een jonge vrouw, op weg naar een verhoor, in de tram te mijmeren over haar leven.

zoeken in:
avatar van Pythia
4,5
Het gaat over de voortdurende angst in een repressieve samenleving. Dat het toch geen heel zwartgallig relaas wordt, komt doordat er veel tussen de regels door wordt gezegd, en de prachtige schrijfstijl.
Herta Müller schrijft als een dichter: de poëtische zinnen hebben ritme, evenals het verhaal. Het schijnt lastig te vertalen te zijn, maar daar merk je niets van, het is heel mooi gelukt. Ik heb het in één adem uitgelezen.
Het is vertaald door Ria van Hengel.

avatar van -JB-
2,0
“ Vandaag Was Ik Mezelf Liever Niet Tegengekomen” was het eerste boek dat ik las van Nobelprijswinnaar Hertha Müller. Het boek beschrijft de tramrit van een jonge vrouw, die op weg is naar een verhoor. Tijdens de rit kijkt ze terug op haar leven en ontstaat een beeld van hoe moeilijk het is om te leven in een repressief regime. Het was een zware leeservaring. Weinig gebeurtenissen, veel openstaande vragen en onduidelijke verhalen. Verhalen volgen elkaar willekeurig op en het is vaak onduidelijk welke kant ze op gaan. Nou zijn gedachten vaak ook zo en gaat het in dit boek meer om het algemene beeld, dan om de losse verhalen, toch vond ik het een moeizaam boek.
Kort gezegd, ik snap Müller’s boodschap, maar heb weinig plezier aan dit boek beleefd.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:36 uur

geplaatst: vandaag om 15:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.