menu

Notes from a Small Island - Bill Bryson (1995)

Alternatieve titel: Een Klein Eiland

mijn stem
3,62 (13)
13 stemmen

Engels
Reis / Humoristisch

224 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Na ruim twintig jaar in Groot Britannië gewoond te hebben, besluit Bill Bryson terug naar Amerika te gaan met zijn gezin. Als afsluiting van zijn leven in Engeland, maakt hij eerst nog een rondreis door alle delen van Engeland en beschrijft zijn avonturen tijdens deze trip.

zoeken in:
3,5
Lijkt me moeilijk voor vertaalster Suzan de Wilde om de taalgrapjes van Bryson over de verschillen tussen Brits- en Noord-Amerikaans Engels over te zetten in het Nederlands. Ook geeft zij een hoofdverpleger uit de inrichting waar Bill tijdelijk werkt,de naam John Vrolijk. Zal wel John Gay zijn geweest. Het boek is van 1995 en komt voor iemand die Engeland vaak bezoekt, nogal gedateerd over. Bill doorkruist het eiland te voet, per bus of per trein. Soms huurt hij een auto, zoals in Cotswolds,waar de verbindingen slecht zijn. Alles wordt in een smeuige stijl met de lezer besproken. Zo vond ik het leuk dat hij kasteel Welbeck bezoekt,waar de hertog van Portland W.J.C. Scott-Bentinck had gewoond. De man was tijdens zijn leven kluizenaar en alleen daarom al had Bryson een zwak voor hem. Maar ook Bill zelf heeft zijn zwakke momenten en dat verbloemt hij niet. Zo schiet hij tegen een hotelhouder in Weston upon Mare vreselijk uit zijn slof. Later schaamt hij zich rot, te meer omdat de hotellier hem goed blijft behandelen. Excuses schieten te kort. Hopelijk heeft de man later dit boek gelezen. Tijdens zijn reis leest Bill “The Kingdom by the sea” van Paul Theroux en het is onvermijdelijk dat er af en toe vergelijkingen met dit boek worden gemaakt. Ook Wales en Schotland worden met een bezoek vereerd. Vorige week las ik ‘Het verloren continent’ over Bryson’s rondreis door de Verenigde Staten. Hoewel het Verenigd Koninkrijk mij vele malen dierbaarder is dan Amerika, moet ik erkennen dat ik dat boek toch beter vind.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:29 uur

geplaatst: vandaag om 20:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.