menu

Der Tod des Vergil - Hermann Broch (1945)

Alternatieve titels: De Dood van Vergilius | The Death of Virgil

mijn stem
geen stemmen

Duits / Engels
Ideeƫnliteratuur / Historisch

494 pagina's
Eerste druk: Pantheon, New York (Verenigde Staten)

De roman gaat over de laatste 18 uur van het leven van Vergilius in september 19 v. Chr. en speelt zich voornamelijk af in het paleis van keizer Augustus in Brundisium. Vergilius is naar Italië teruggekeerd om te sterven en heeft de zojuist voltooide ‘Aeneis’ meegenomen. Op zijn sterfbed discussieert hij met zichzelf, met de keizer en zijn vrienden over het gebruik van poëzie, de relatie tussen godsdienst en de staat, en de aard van het totalitarisme.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Een boek met een interessante uitgavegeschiedenis. Pantheon Books publiceerde het boek gelijktijdig in de oorspronkelijke Duitse en Engelse vertaling door Jean Starr Untermeyer in juni 1945 (vandaar de vermelding van zowel de Duitse als Engelse titel). Literair historicus George F. Peters beweert dat Broch aan de tekst was blijven werken nadat de Engelse vertaling in december 1944 ter perse ging, resulterend in enkele kleine verschillen. In 1947 werd ook een Duitstalige editie gepubliceerd in Zürich door Rhein Verlag, maar de eerste publicatie in Duitsland was pas in 1958 toen er edities werden gepubliceerd in Frankfurt en München (bron Wikipedia).

Gast
geplaatst: vandaag om 07:10 uur

geplaatst: vandaag om 07:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.