menu

Casse-Pipe - Louis-Ferdinand Céline (1949)

Alternatieve titel: Kanonnevoer

mijn stem
3,25 (8)
8 stemmen

Frans
Autobiografisch / Oorlog

150 pagina's
Eerste druk: F. Chambriand, Parijs (Frankrijk)

Een jongeman meldt zich als vrijwilliger bij een Frans legerregiment tijdens de Eerste Wereldoorlog. Beschreven worden de ervaringen van de nieuwe rekruut tijdens zijn eerste nacht in de kazerne. Hij wordt er slecht ontvangen; scheldwoorden en pesterijen zijn z'n deel. Het loopt tegen middernacht en de nieuwe rekruut wordt ter plekke ingelijfd bij de wachtbrigade. Hij moet zolang maar in zijn burgerkleding meelopen. Tot overmaat van ramp bestaat de brigade uit Bretons in het bezit van een onuitputtelijke scheldwoordenschat en een pesthekel aan Parijzenaars. In de ijzige stortregen marcheert de troep af om de wacht bij het kruitmagazijn af te lossen. Het noodweer heeft de paarden opgeschrikt en een hele troep is erin geslaagd om uit de stallen te breken. Door het dolle heen daveren ze plompverloren over het verduisterde kazerneterrein. Bij het kruitmagazijn aangekomen blijkt iedereen het wachtwoord te zijn vergeten. In arren moede zoekt de troep beschutting in de paardenstal en breekt zich het hoofd over het wachtwoord. Dan komt er een ordonnans aangehold…

zoeken in:
Geweldig nieuws!
De verloren gewaande manuscripten van L-F Céline (na zijn vlucht naar Denenmarken) zijn teruggevonden. Waarschijnlijk gaat het om het vervolg op "Kannonevoer" oftewel "Casse-pipe"

Gast
geplaatst: vandaag om 14:35 uur

geplaatst: vandaag om 14:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.