Rijke en talige ode van een schrijver aan zijn moeder
Een ode aan zijn moeder en de totstandkoming van die ode. Beide boeken is Sprakeloos (2009) ineen. Een rijk en talig boek over een aftakelende moedere die de spraak ontnomen is. De Vlaamse Tom Lanoye heeft een zeer bijzonder en aangrijpend boek gemaakt, dat het midden houdt tussen biografie en roman. In drie delen schetst hij het slagersgezin Lanoye in Sint-Niklaas, het leven in de Vlaamse provincie in de jaren zestig en zeventig en de verhouding van zoon Tom tot zijn ouders.
Maar dit boek is meer dan dat. Want Lanoye beschrijft ook de moeiten waarmee dit werk tot stand kwam. Hij past een ongebruikelijke truc toe door in deel een van zijn boek te beschrijven waarom hij worstelt met deze biografie van zijn moeder. Op een openhartige en gevoelige manier toont hij zijn twijfels en laat hij zien hoe vader Lanoye hem prest om snel met dit boek te komen. Maar uiteindelijk moet de vader eerst dood zijn voordat de zoon zich zonder te veel ballast dit boek kan maken.
En daarbovenop is het ook nog een boek over taal en schrijverschap. Nu is dat laatste wel aan Lanoye besteedt, omdat hij normaliter ook al heel talig is. Hij heeft een barokke, pompeuse schrijfstijl waar je van moet houden. En ik hou ervan. Zijn pen is trefzeker en beeldend. Maar ook krachtig en gevoelig. De eenvoudigste scènes en settings veranderen in theatraal drama als hij ze beschrijft. En met die instelling moet hij schrijven over een moeder die dankzij een hersenbloeding haar spraak verliest. Als ze langzamerhand weer in staat is te praten, kan ze slechts onsamenhangende woorden uitkramen.
Sprakeloos is een vol boek. Er staan prachtige anekdotes in, over de zeer onvriendelijke huisbazin bijvoorbeeld, of over een eeuwig kibbelende moeder en dochter die pal naast de Lanoyes wonen. Op die momenten gaat het boek over klein menselijk leed. Maar centraal staan de verhoudingen tussen de ouders en kinderen Lanoye. Moeder offert haar carrière als bediende op om in de slagerswinkel van haar man te staan. Op voorwaarde dat ze altijd aan amateurtoneel mag blijven doen. Belangrijk is ook zoon Guy die maar niet wil deugen. Maar als deze jongen verongelukt, heeft dat een ongekende impact in het gezin.
Op aangrijpende manier schrijft Lanoye over het aftakelingsproces van zijn moeder. Minstens zo aandoenlijk is de liefde en zorg die vader Lanoye voor zijn vrouw blijft houden - tegen beter weten in. Tot de hoogtepunten uit deze biografische roman behoort absoluut de beschrijving van Lanoye's coming out als homo tegenover deze provinciaalse middenstanders. Het zet de verhouding in het gezin, na de dood van de broer, opnieuw op scherp.
Lanoye kan meer dan content zijn met deze ode aan zijn moeder, het moederbeest zoals hij haar zelf plastisch omschrijft. Doordat het over het echte leven gaat komt het zo dichtbij en raakt het je diep. En omdat Lanoye nergens zoetsappig wordt of negatieve kanten verbloemt is het ook nog eens een heel overtuigend verhaal van een zoon over zijn moeder.