menu

Verstörung - Thomas Bernhard (1967)

Alternatieve titel: Gargoyles

mijn stem
geen stemmen

Duits
Psychologisch

234 pagina's
Eerste druk: Insel, Frankfurt am Main (West-Duitsland)

Op een ochtend neemt een dokter zijn zoon - een idealistische student van wetenschap en rationaliteit - mee op zijn dagelijkse ronde door het bergachtige Oostenrijkse platteland. Diverse excentrieke patiënten passeren de revue, van een caféhouder wiens vrouw is vermoord tot een muzikaal genie dat in een kooi wordt gehouden. Maar als zij de aan slapeloosheid lijdende Prins Saurau ontmoeten in zijn kasteel in Hochgobernitz, neemt zijn excentrieke, paranoïde persoonlijkheid de rest van de roman over.

zoeken in:
...stilte...
Na het uitgeven van Thomas Bernhard zijn laatste roman Uitwissing heeft IJzer aangekondigd ook Verstörung door Chris Bakker te laten vertalen, waarmee de gaten langzaamaan opgevuld worden... en bijna het gehele oeuvre in vertaling beschikbaar is.

Zelf vind ik de vroege romans Vorst en De Kalkfabriek zijn beste werken en Verstörung valt daar tussen. Het wordt wel beschouwd als Thomas Bernhard's meest nihilistische boek, maar ik word er altijd erg vrolijk van en verheug me er bijzonder op...

avatar van Naamloos
Om het bericht van ...stilte... aan te vullen; dit voorjaar verschijnt het in vertaling bij IJzer:

In Verstoring van Thomas Bernhard vergezelt de verteller, een student mijnbouwkunde, zijn vader, plattelandsarts, op zijn ronde langs een reeks lichamelijk en geestelijk zieke patiënten in een afgelegen en ontoegankelijk deel van Oostenrijk. Naarmate de tocht vordert wordt de weg smaller en duisterder en de geestelijke verstoring van de patiënten ernstiger. En dan toch zoveel leesplezier! Weerom in de ongeëvenaarde vertaling van Chris Bakker.

Verstoring - Uitgeverij IJzer - uitgeverij-ijzer.nl

Ik zie er naar uit!

Gast
geplaatst: vandaag om 18:40 uur

geplaatst: vandaag om 18:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.