menu

Die Legende vom Heiligen Trinker - Joseph Roth (1939)

Alternatieve titel: De Legende van de Heilige Drinker

mijn stem
4,20 (5)
5 stemmen

Duits
Psychologisch

109 pagina's
Eerste druk: Allert de Lange, Amsterdam (Nederland)

In de laatste weken van zijn leven, in de lente van 1934, overkomt de dakloze Andreas Kartak afkomstig uit Olschowice in Pools Silezië een hele serie van wonderen. Hij was in een Franse kolenmijn gaan werken, maar na een affaire met de getrouwde Karoline in Parijs terecht gekomen, was ‘clochard’ geworden en leefde onder de bruggen. Dan het eerste wonder: een vreemde geeft Andreas 200 francs met de opdracht het geld bij het beeld van de heilige Therese van Lisieux in de kapel Ste Marie des Batignolles neer te leggen. Andreas koopt echter drank van het geld, bezint zich echter en verdiend via eerlijk werk de 200 francs terug, maar verdrinkt dat ook. Daarna volgt nog een hele reeks van wonderen waarbij ook diverse vrouwen betrokken zijn…

zoeken in:
3,5
Zonder afbeeldingen en op normale grootte geprint, beslaat dit boekje nog geen 50 pagina's.

Het is een andere Roth dan in bv. de Radetzkymars. Bewust geen zoektocht naar literaire zinnen en beschrijvingen, maar alle aandacht op de fabel die hij vertelt. Wetende dat de schrijver op dat moment zelf op het punt stond om te bezwijken aan zijn drankverslaving, kan deze fabel doorgaan als een 'autobiografisch delirium'. Het geluk dat Andreas als dakloze dronkelap te beurt valt is op zich absoluut niet realistisch voor een gemiddelde dakloze, maar Roth zelf zal in die tijd wel de nodige toeval, vrienden en geld hebben gehad dat op gelijke wijze verloren ging aan de verslaving.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:20 uur

geplaatst: vandaag om 15:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.