menu

Les Particules Élémentaires - Michel Houellebecq (1998)

Alternatieve titel: Elementaire Deeltjes

mijn stem
3,90 (234)
234 stemmen

Frans
Psychologisch

339 pagina's
Eerste druk: Flammarion, Parijs (Frankrijk)

Bruno en Michel zijn twee halfbroers, kinderen van eenzelfde moeder, die half verweesd los van elkaar opgroeien en elkaar pas later leren kennen. De in zijn schooltijd gekwelde Bruno ontwikkelt zich tot een ziekelijk aan seks verslaafde genotzoeker. De eenzame ziel Michel groeit uit tot een briljante moleculair bioloog, wiens onderzoekingen uiteindelijk zullen leiden tot de vervanging van de mens door een nieuwe, niet-individualistische soort. De levenswegen van de twee halfbroers zijn exemplarisch voor het morele bankroet van de liberale westerse samenleving, waarvan Houellebecq op visionaire wijze het einde aankondigt.

zoeken in:
3,5
Zwartgallig boek, en daar houd ik wel van op z'n tijd. Naar mijn ervaring starten romans van Houellebecq met een idee, wat vervolgens tot het uiterste wordt uitgewerkt. Niet om zijn gelijk te bewijzen, maar om uit te vinden wat er gebeurt als je dat doet.
Dat vind ik een mooi principe, maar ik krijg ook steeds meer het gevoel dat hij hetzelfde patroon herhaalt in verschillende situaties. Een seksueel gefrustreerd personage dat in een periode van vervulling van zijn verlangens leeft, totdat zijn ideale vrouw wordt uitgeschakeld. Dit is het geval bij Platform, De mogelijkheid van een Eiland en ook in Elementaire deeltjes. Daardoor krijgt het verval iets onvermijdelijks; je weet in zekere zin dat het eraan zit te komen. Dat is een sterk punt, maar tegelijkertijd maakt het de romans wat voorspelbaar.
Wat overigens niet betekent dat ik Elementaire deeltjes vervelend vond om te lezen. Integendeel: er zitten genoeg interessante observaties in. Vooral de koppeling van dierengedrag aan menselijke gedragingen bevielen me.

"When unable to find food, for example, pigeons (Columba livia) will frequently peck the ground even if there is nothing there which is is edible. Not only will the forage indiscriminately, but the start to preen their feathers; such inappropriate behaviour, frequently observed in situations of frustration or conflict, is known as displacement activity. Early in 1986, just after he turned 30, Bruno began to write."

Mooi toch? Spreekt ook nog enige zelfspot uit

avatar van liv2
3,0
liv2 (crew)
HankMoody schreef:
Ik weet dat er erg interessante rake observaties inzaten waar ik wel van kon genieten. Ik weet nog wel dat er erg vermoeiende (voor mij dan vermoeiend) wetenschappelijke praat in zat waar ik me aan ergerde. Dat waren ontzettend moeizame stukken. Eigenlijk worstelde ik me door die stukken heen om daarna weer hopelijk een rake uiteenzetting te horen van Houellebecq.


Dit is nu juist exact wat ik ervan vind.

avatar van Slainte_Mhath
2,5
liv2 schreef:
(quote)


Dit is nu juist exact wat ik ervan vind.


En ik


3,0
Kan me inderdaad ook heel goed vinden in het commentaar van HankMoody.

Ik weet dat er erg interessante rake observaties in zaten waar ik wel van kon genieten. Ik weet nog wel dat er erg vermoeiende (voor mij dan vermoeiend) wetenschappelijke praat in zat waar ik me aan ergerde. Dat waren ontzettend moeizame stukken. Eigenlijk worstelde ik me door die stukken heen om daarna weer hopelijk een rake uiteenzetting te horen van Houellebecq.

avatar van Kevin.VP
4,0
Dit is volgens mij één van het zwartgalligste boek ooit geschreven.
Ik kan dat wel appreciëren maar in dit boek ging het soms wel echt over-the-top! (pedofilie, racisme, en gang-bangs komen in dit boek voor alsof het niets voorstelt)
Al bij al vond ik 'Elementaire Deeltjes' toch een geslaagde leeservaring van de provocerende schrijver Michel Houellebecq

Bij wijlen werd ik er zelfs wat depressief van...
3,75*

avatar van Wickerman
3,0
Ook ik sluit me aan bij het rijtje van degenen die zich aansluiten bij het commentaar van Hank Moody. Het wetenschappelijke gepraat en ook de expliciete seks-scenes hadden van mij achterwege mogen blijven. Met veel pijn en moeite sleurde ik mezelf door de uiterst saaie stukken heen, om hier en daar een twinkeling van de interessante maatschappijkritische Houellebecq mee te krijgen. Ik heb beter werk van hem gelezen met De kaart en het gebied en Onderworpen.


Gast
geplaatst: vandaag om 19:34 uur

geplaatst: vandaag om 19:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.