menu

Ada or Ardor: A Family Chronicle - Vladimir Nabokov (1969)

Alternatieve titel: Ada: Een Familiekroniek

mijn stem
3,38 (4)
4 stemmen

Engels
Psychologisch

631 pagina's
Eerste druk: McGraw-Hill Book Company, New York (Verenigde Staten)

Een half-parodistische familieroman, met als leidraad de incestueuze relatie tussen pril broertje en zusje uit een uiterst comfortabel milieu. Verteller is de inmiddels bejaarde broer die het verleden wil verduurzamen tot eeuwigheid. Hij heeft een speciale belangstelling voor "de textuur van de tijd".

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,5
In een waar rookgordijn van bloemrijk taalgebruik schetst Nabokov een incestueuze relatie tussen broer en zus, die na een intense periode gedurende beider kinderjaren, steeds meer uit het ophalen van herinneringen gaat bestaan. De roman is dan ook zondermeer fragmentarisch, zelfs bijna onaards. Een en ander speelt zich namelijk af in wat geografisch een soort fantasieversie van onze aarde is, vol met anachronismen. Tel daar het ongewone taalgebruik, doorspekt met Frans, Russisch en zelfs een woordje Nederlands bij op, en je komt uit op sprookjesachtige sferen die je niet direct verwacht bij een dergelijk thema. Morele stellingnames zijn afwezig, maar wie zou dat nog verbazen van de schrijver van Lolita, in dat tijdsgewricht?

Toch staat taal, zoals vaker bij Nabokov, nogal in de weg. Zinnen met meerdere mij onbekende woorden zijn eerder regel dan uitzondering, Nabokov selecteert zijn woordkeus op dubbele betekenissen, referenties en taalkundige spitsvondigheden (zo’n 400 voetnoten verduidelijken e.e.a.)... Het is uitermate zelfbewust en wordt algauw nogal vermoeiend. Inhoudelijk is het betoverende er na de eerste helft wel vanaf, en dan wordt het met zijn tegen de 500 pagina’s steeds meer een worsteling.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:13 uur

geplaatst: vandaag om 00:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.