menu

Quer Pasticciaccio Brutto de Via Merulana - Carlo Emilio Gadda (1957)

Alternatieve titel: Die Gore Klerezooi in de Via Merulana

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Italiaans
Detective / Sociaal

336 pagina's
Eerste druk: Garzanti, Milaan (Italië)

'Die Gore Klerezooi in de Via Merulana' speelt in het Rome van 1927, de tijd dat de fascisten met hun moraliseringscampagne de Eeuwige Stad van alle geboefte willen zuiveren. In een pand aan de Via Merulana vinden twee misdaden plaats, een beroving en een moord. Commissaris Ingravallo wordt met het onderzoek belast en al snel gaan zowel het onderzoek als de roman alle kanten op.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,5
Soms heb je van die boeken waar het potentieel helemaal mee zou moeten klikken, maar waar dat toch niet gebeurt. Een experimentele variant op de klassieke detectiveroman, daar kun je me altijd voor interesseren. Zeker als dat gepaard gaat met een kritische blik op een interessante periode in de geschiedenis (de jaren dat Mussolini aan de macht was). En als de schrijver stilistisch alle gebaande paden achter zich laat en een geheel eigen idioom opdient, ja, dan heb je in potentie wat. Neem alleen de titel al, die een indicatie is voor de eigenzinnigheid van de roman en de (straat)taligheid waarmee het is geschreven. Passages waaieren breed uit, de plot vaak al na een paar zinswendingen achter zich latend. Wanneer een verdachte op een markt wordt gearresteerd, verwacht dan geen suspense, maar paginalange associaties over de dagelijkse taferelen op de markt afgesloten met een bijzin over de arrestatie zelf.

Zoals gezegd sloeg het toch niet echt aan bij mij, zonder helemaal te kunnen duiden waar dat door kwam. De taal is prachtig, het Italiaanse sfeertje heerlijk, het satirische inkijkje in de fascistische tijd intrigerend, maar het koste me echt moeite om mijn aandacht erbij te houden. De taligheid vergt best wat van de lezer, er is een hoop spielerei bij en het is voor mij gissen waar het de schrijver nu om te doen is. Misschien zo’n boek waarvan het kwartje pas bij herlezing valt.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:00 uur

geplaatst: vandaag om 20:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.