
Buzz Aldrin, Hvor Ble Det av Deg i Alt Mylderet? - Johan Harstad (2005)
Alternatieve titel: Buzz Aldrin, Waar Ben Je Gebleven?
Noors (Bokmål)
Sociaal
480 pagina's
Eerste druk: Gyldendal,
Oslo (Noorwegen)
Mattias is geboren in 1969, in de nacht van de eerste maanlanding. Om preciezer te zijn: op het moment dat de tweede man, Buzz Aldrin, zijn voet in het maanstof zette. Buzz Aldrin is Mattias’ grote idool. Een man die belangrijk werk deed, maar door Neil Armstrongs status in de anonimiteit kan leven. Precies het onopvallende leven dat Mattias zelf voor ogen heeft. Maar in een verdwaasd ogenblik besluit hij op het aanbod van een vriend in te gaan en mee te varen naar de Færøer-eilanden, ‘het land waar geen boom groeit, het land dat op de maan lijkt.’ Aan boord gaat het onherroepelijk mis: Mattias wordt wakker op een verlaten weg ergens op de Færøer, doorweekt, gewond en – om onverklaarbare redenen – met stapels bankbiljetten op zak.
Ruime drie sterren.
Je kan zeggen: dat gaf juist het (warrige) karakter van de hoofdpersoon weer, maar mijns inziens werd dat niet bepaald bekwaam gedaan, omdat ook zijn omgeving zich tamelijk vreemd gedroeg, en zijn warrige momenten niet door alle scènes heen zaten verweven, maar plotseling opkwamen.
Ik denk zelf dat de auteur een zelfde schrijfstijl als Murakami heeft beoogd. Dus geen vooropgezet plan waarin alle karakters een functie hebben voor het plot, maar al schrijvende de eigen karakters verkennen en ze voorzien van een zekere achtergrond. Het verhaal wordt dan ook minder gestuwd door het plot maar vooral door sfeerbeschrijvingen.
Hoofdpersoon in het verhaal Mattias. Je bevindt je las lezer voortdurend in de gedachtewereld van Mattias, een wereld waarin realiteit en fantasie voortdurend in elkaar lijken over te lopen. Mattias heeft Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, als grote inspiratiebron. Waarom moet je altijd voorop lopen? Hij wil zo weinig mogelijk opvallen, zou soms liever verdwijnen. Gaandeweg het boek begrijp je als lezer steeds beter waarom. Heel mooi gedaan.
De stijl van Harstad is zoals ik van hem gewend was: snel, golvend. Het vliegt soms alle kanten op en leest als het luisteren naar jazz. En als lezer liet ik me meevoeren. Ik las het boek binnen no-time uit. Maar waar het bij Max, Mischa & het Tet-offensief allemaal lijkt te kloppen, komt het hier soms nog iets te gekunsteld, iets te geforceerd over. Maar, dat realiseer ik me wel, misschien heeft dat te maken met het feit dat ik te veel van hem heb gelezen de afgelopen weken. Misschien had ik even pauze, even afstand moeten nemen. Wellicht was ik dan milder voor Harstad geweest. Zoals een astronaut vanaf de maan ook alleen maar milder kan worden voor alles wat er zich op Aarde afspeelt.
Doordat op Boekmeter iemand Max, Mischa en het Tet-offensief van deze schrijver ging lezen ging ik even kijken hoe wat en waarom qua deze schrijver
Ik lees het boek momenteel

Abubakari Edit: Max, Mischa en het Tet-Offensief
Wat lees je nu
Mooie manier om nieuwe boeken en schrijvers te vinden.
Ja, raar boek. Soms prachtig, maar soms ook wel eens wat langdradig. Maar ik denk wel een boek, een verhaal, wat me bij blijft. Omdat ik me in sommige trekjes van Mattías herken, omdat ik genoten heb van het wonderlijke verhaal, omdat ik het een bijzonder boek vond, omdat ik voor het eerst op Far Oer was.
In tegenstelling tot Max, gaat dit boek over een loser. Sorry dat ik het zo hard zeg, niet netjes, maar het is zo. En die loser weet uiteindelijk ook niet veel sympathie op te wekken. Na de breuk van zijn enige relatie ooit (en hoe zou die Helge in hemelsnaam niét van hem weggelopen zijn) stort hij in een diep zwart gat. Of groen gat. De schoonheid van de Fär Oer kon me niet bereiken en als ik ging checken met Google Street View… stuur me daar 10 dagen op vakantie en ik word ook gek. Groene, kale eentonige heuvels en liters slagregen die je beletten er maar iets van mee te krijgen…
Die lethargie van Mattias wordt me ook te lang uitgesmeerd in een bij momenten ook nog eens té aanwezige schrijfstijl. Een soort geforceerde, voortjakkerende, onstuitbare woordenbrij.
Blijkt ie daar ook nog eens verliefd te worden zonder dat hij erin slaagt die liefde te verklaren aan het gehavende vogeltje… Toppunt van ironie is dan nog het absurdistische einde van het boek waar hij weer eens op de vlucht blijkt te slaan… wat dan blijkbaar een hersenspinsel is waarna hij samen met dan andere wrakhout… op de vlucht slaat.
De titel van het boek klopt ook ergens niet… Buzz Aldrin, de illustere nr2. lijkt een pleidooi voor de helden in de schaduw, maar Mattias kon niet verder af staan van deze figuur… het gaat helemaal niet over een nuttig leven lijden in een ondersteunende rol… over unsung heroes…Buzz verdwijnt dan ook meer en meer uit het boek om alleen af en toe nog eens aangehaald te worden om toch maar een soort krampachtige schrijfstructuur aan te houden.
Minder dan half zo dik als MM&TO, maar het kostte me dubbel zoveel inspanning om het einde te halen.
Mattias’ grote held is Buzz Aldrin; iemand die noodzakelijk was voor de maanlanding, maar altijd in de schaduw stond van Neil Armstrong. Mattias doet er alles aan om een anoniem leven te leven en dat leidt tot problemen in de privésfeer. Wanneer hij zijn vriendin en baan kwijtraakt besluit hij in een soort opwelling met de band van zijn beste vriend mee te gaan naar de Faeröer eilanden. Uren, misschien dagen later wordt hij wakker op een van de eilanden. Alleen, met een hele stapel bankbiljetten en met pijnlijke knokkels.
Johan Harstad - Buzz Aldrin, Waar Ben Je Gebleven? (2005) - boekuitroepteken.nl

Ondanks het eenvoudige verhaal en de sobere taal vond ik het een fascinerend boek. Het was me alleen niet direct duidelijk waarom precies. Ondertussen denk ik dat het antwoord gevonden heb…
‘Buzz Aldrin, Waar Ben Je Gebleven?’ blinkt vooral uit in evenwichtigheid. Harstadt speelt met contrasten en weegt deze constant tegen elkaar af. Qua stemming balanceert de roman tussen heimwee enerzijds en het verlangen om een volledig nieuw leven te beginnen anderzijds. Herkenbare, realistische situaties wisselen zich af met droombeelden. De personages leven allemaal in hun eigen wereldje maar zijn tegelijk zeer aangenaam.
Zo krijg je aan het eind van de rit een harmonieus geheel. Ik las ergens een review waarin Harstad omschreven wordt als “de Murakami van het noorden”. Niets tegen in te brengen. 4*
Deze Buzz Aldrin was de helft korter en logisch ook bondiger dan Max. Dat kwam het leesplezier ten goede. Max bleef ik maar lezen omdat ik wilde weten hoe het zou eindigen, niet zozeer omdat het me bleef boeien. In dit werk zit de actie ook voornamelijk in de eerste 50 blz. waarna de innerlijke leefwereld van Matthias duchtig doorspit wordt.
Als ik mijn "recensie" zo lees, begin me af te vragen waarom ik 4.5* gaf. Wellicht is bovenstaande opmerking dat het allemaal zo simpel lijkt, wel een afdoende verklaring.
Mooie metaforen, het kleine eilandengroepje in functie van de beperkte ambities, hoe snel je tegen je eigen grenzen aanloopt en dergelijke meer zijn uiteraard ook niet te versmaden.
Goed boek, leest leuk weg.