menu

De Kamer - Harry Mulisch (1947)

mijn stem
3,05 (10)
10 stemmen

Nederlands
Psychologisch

3 pagina's
Eerste druk: Elseviers Weekblad, Amsterdam (Nederland)

Een jongeman raakt gefascineerd door een kamer waarin hij door het openstaande raam een boekenkast kan ontwaren en waaruit 's avonds pianospel klinkt. Het huis waartoe de kamer behoort, lijkt echter onbewoond. Op zekere dag zwijgt de piano voorgoed. Een jaar later verlaat hij de stad om er na bijna veertig jaar terug te keren. Het Mulischiaans toeval wil dat de notaris die hij opdracht heeft gegeven woonruimte voor hem te zoeken uitgerekend dat huis voor hem heeft gehuurd.

zoeken in:
avatar van Freud
Noot van de toevoeger:

'De kamer' is het verhaal waarmee Harry Mulisch debuteerde op 8 februari 1947, in 'Elseviers weekblad'. De auteur was toen 19 jaar. Over de publicatie van dit eerste verhaal schreef Harry Mulisch later: 'Toen ik de krant opensloeg en het zag staan, wist ik: dit is het. Alles wat er verder in de krant stond, werd overstraald door het licht dat ik toen zag, en ook alles in alle andere kranten en boeken waar ook ter wereld, te land, ter zee of in de lucht, - ik keek naar mijn naam als naar de opkomende, zij het voorshands verkeerd gespelde zon, die sterren en planeten deed verbleken.'

avatar van Bassievrucht
Als iemand met een argumentatie komt in de trant van 'deze heb ik in één ruk uitgelezen' weet ik nog niet wat ik er van moet denken.

avatar van mjk87
3,0
Bassievrucht schreef:
Als iemand met een argumentatie komt in de trant van 'deze heb ik in één ruk uitgelezen' weet ik nog niet wat ik er van moet denken.


Ik vond juist dit verhaal er niet voor om in één ruk uit te lezen. De zinnen liepen niet allemaal even mooi. Ook was het verhaal niet heel bijzonder. Het boeide me erg weinig. Ja, het einde wel, en dat geeft het nog een ruime voldoende. Maar ik vond het niet des Mulisch. Tegenvallend dus.

avatar van Bassievrucht
Ik doelde eigenlijk op de 3 pagina's, hoe kan iemand dat níet in een ruk uitlezen? Of is het een foutje?

avatar van Rio Negro
4,0
Het is inderdaad een verhaal van 3 pagina's.
En het is goed in één ruk uit te lezen.

Ik vind het verhaal trouwens wel typisch Mulisch en ik vind het ook knap dat iemand in zo'n korte tekst zo'n opbouwend verhaal kan maken, met een vlot begin en een goed eind.

avatar van Pythia
2,5
Inderdaad een knap verhaal in drie bladzijden.
En dan staan er nog zinnen in die te lang zijn :

"Er hing een wit ondoorzichtig gordijntje voor, waar ik niet doorheen kon kijken"

Gast
geplaatst: vandaag om 03:49 uur

geplaatst: vandaag om 03:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.