menu

The Hunger Games - Suzanne Collins (2008)

Alternatieve titels: De Hongerspelen | The Hunger Games #1

mijn stem
4,12 (239)
239 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sciencefiction / Avontuur

374 pagina's
Eerste druk: Scholastic, New York (Verenigde Staten)

In de overblijfselen van een plek die ooit bekend stond als Noord-Amerika ligt het land Panem, een blinkende Capitol omgeven door twaalf af­gelegen Districten. Elk jaar worden de Districten door de Capitol gedwongen om één jongen en één meisje in de leeftijd van 12 tot 18 te sturen om deel te nemen aan de Hongerspelen - een bruut en angstaanjagend gevecht op leven en dood. Deze spelen worden uitgezonden op televisie ter vermaak van heel Panem. Overleven is de tweede natuur van de 16-jarige Katniss Everdeen, die dagelijks een strijd levert om haar moeder en jongere zusje van eten te voorzien door stiekem te jagen en eten te verzamelen buiten de hekken van District 12. Wanneer Prim, haar zusje, de aangewezen strijder is voor de komende Hongerspelen, werpt Katniss zich op om haar plek in te nemen. Ze weet dat dit haar doodvonnis kan betekenen. Haar enige kans om te overleven, ligt in haar vermogen steeds de juiste afweging te maken. Kiest ze voor overleven of voor vriendschap? Voor de liefde of voor haar leven? Voor samen of alleen?

zoeken in:
avatar van Remco
4,0
Lekker lezende tiener pageturner. Interessant concept, hoewel ik begrijp dat het nogal wat weg heeft van Battle Royale.
Absoluut het lezen waard, zeker geen hoogvlieger!

4,0
De hype rondom De Hongerspelen is totaal aan mij voorbij gegaan. Ik heb her en der wel iets opgevangen over deze serie maar er mezelf tot nu toe nog niet in verdiept.
Op aanraden van een collega heb ik besloten om de hele serie in een keer te kopen.

De opbouw van dit boek vond ik heel goed, van het moment dat Katniss nog jaagt om te overleven tot aan het gereedmaken voor de Hongerspelen. Daarna komt Katniss in de arena waar de Hongerspelen plaatsvinden. De setting is goed uitgewerkt en ik leefde steeds meer en meer mee met Katniss.
Daarna pakt het boek heel snel op en werkt voor mijn gevoel te snel naar het einde.
Het einde op zich had meer inhoud mogen hebben. Het slot omvat een paar hoofdstukken l en het voelde aan alsof het verhaal in een stroomversnelling raakte. Dit waren voor mij ook de moeilijkste hoofdstukken om door te komen.

Ik geef het eerste deel 4 sterren. Het boekt maakt de hype niet helemaal waar maar het verhaal liet me niet los en het was op sommige momenten toch heel lastig om het boek weg te leggen.

Al mat al een jeugdig en spannend boek wat over het algemeen lekker vlot wegleest!

avatar van metalfist
3,5
Blijkbaar moet The Hunger Games indertijd toch wat voor een hype gezorgd hebben. Ik leerde het bestaan van de trilogie weliswaar pas kennen na de films met Jeniffer Lawrence in de hoofdrol en hoewel ik wel eens wou zien of die status terecht was, was de zin er nooit om dit eens kennis te maken met boek (of film). Dat was toch zo totdat ik de volledige trilogie in het Engels vond in de Kringloopwinkel voor de spotprijs van 0.50 euro per boek. Uiteraard meegenomen en een paar dagen geleden eens in het eerste deel begonnen.

Dat het concept nogal wat wegheeft van Battle Royale is al veelvuldig aangekaart, maar dat neemt niet weg dat dit best wel een erg vermakelijk werkje is geworden. Ik herinner me dat er indertijd werd gezegd dat dit de nieuwe Harry Potter franchise ging worden, maar daarvoor is het bij vlagen toch ietwat te kinderachtig geschreven. Het is moeilijk om er juist de vinger op te leggen waar het misloopt, maar je voelt dat dit echt geschreven is voor de Young Adult en het oogt allemaal zo plat en eenvoudig. Tegelijkertijd weet Suzanne Collins er wel een serieuze vaart op na te houden en dat resulteert dan wel in een page turner. Heb denk ik ongeveer 3 avonden gespendeerd om aan het einde te geraken en dat is toch altijd een goed teken als je het mij vraagt. Beetje jammer wel dat de aandacht echt volledig op Katniss is komen te liggen. Peeta krijgt naarmate het boek vordert ook wel wat meer diepgang, maar de andere tributes bijvoorbeeld zijn nogal kleurloos. Naar het einde toe verliest het ook allemaal wel wat zijn vaart. Dat getouwtrek van Katniss (ik hou van Peeta, ik hou niet van Peeta) begint wat zijn glans te verliezen en het is eigenlijk wachten tot ze terug in hun district aankomen.

Want de Hunger Games zijn dan misschien wel gedaan, dat betekent niet dat het leven zomaar verder gaat zoals ervoor. Daarvoor moeten we echter wachten op het tweede deel en als er iets is dat Collins zeker en vast goed doet, dan is het je benieuwd maken naar de sequel. Soit, vlotjes geschreven en een vermakelijk dingetje maar die hoge score van meer dan 4*? Er zijn betere boeken te vinden.

Dikke 3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:34 uur

geplaatst: vandaag om 11:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.