menu

The Hunger Games - Suzanne Collins (2008)

Alternatieve titels: De Hongerspelen | The Hunger Games #1

mijn stem
4,12 (241)
241 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sciencefiction / Avontuur

374 pagina's
Eerste druk: Scholastic, New York (Verenigde Staten)

In de overblijfselen van een plek die ooit bekend stond als Noord-Amerika ligt het land Panem, een blinkende Capitol omgeven door twaalf af­gelegen Districten. Elk jaar worden de Districten door de Capitol gedwongen om één jongen en één meisje in de leeftijd van 12 tot 18 te sturen om deel te nemen aan de Hongerspelen - een bruut en angstaanjagend gevecht op leven en dood. Deze spelen worden uitgezonden op televisie ter vermaak van heel Panem. Overleven is de tweede natuur van de 16-jarige Katniss Everdeen, die dagelijks een strijd levert om haar moeder en jongere zusje van eten te voorzien door stiekem te jagen en eten te verzamelen buiten de hekken van District 12. Wanneer Prim, haar zusje, de aangewezen strijder is voor de komende Hongerspelen, werpt Katniss zich op om haar plek in te nemen. Ze weet dat dit haar doodvonnis kan betekenen. Haar enige kans om te overleven, ligt in haar vermogen steeds de juiste afweging te maken. Kiest ze voor overleven of voor vriendschap? Voor de liefde of voor haar leven? Voor samen of alleen?

zoeken in:
hinie
Super boek. Zat er meteen helemaal in. Daarna meteen de film gekocht!

3,5
Het boek is veel beter dan de film, in het boek word alles beter uitgelegd en komt het wat meer naar voren waarom wie wat doet. Het leest vlot weg, verveeld niet en is prima maar geen uitblinker.

avatar van AmazingPP
4,0
Ik heb eerst de film gezien die me nogal verraste. Ik had niet verwacht dat ik de film zo goed zou vinden. Direct aangeschaft op Blu Ray en daarna direct de drie boeken besteld bij de blauwe bolletjes. De film volgt het boek opmerkelijk goed, dat is wat me het eerst opviel. Natuurlijk weet je dan al hoe het boek zich gaat ontwikkelen en ook dat is me niet tegen gevallen. OK, ik heb betere boeken gelezen, maar het is zeer zeker een spannend en meeslepend boek waarin ik toch wel elke dag heb gelezen. Ben zeer benieuwd naar de twee vervolgen van het boek, alhoewel ik enigszins een vermoeden heb hoe deze gaan verlopen. Wel een aanrader, voor jong en oud. 4 *

4,0
Supervlot en spannend. Zoals zovelen dacht ik direct aan Battle Royale. Maar ook aan 1984 en Lord of the Flies, met een sausje van gladiatorengevechten en maatschappijkritiek. Het ik-perspectief, gecombineerd met een vlotte schrijfstijl in tegenwoordige tijd, maakte dat ik moeite had om het weg te leggen. De film doet overigens behoorlijk recht aan het verhaal.

avatar van Remco
4,0
Lekker lezende tiener pageturner. Interessant concept, hoewel ik begrijp dat het nogal wat weg heeft van Battle Royale.
Absoluut het lezen waard, zeker geen hoogvlieger!

4,0
Na het uitkomen van de films heb ik besloten eerst de boeken te gaan lezen en dan pas de films te zien. Ik heb inmiddels het eerste boek gelezen en de eerste film bekeken..

Wat een verschil, het boek is zoveel beter. Het boek past voor mij wel in de categorie page-turner, een goed opgebouwd verhaal. Het einde vond ik alleen wat matig, maar na ook een begin aan het tweede deel gemaakt te hebben valt het einde ook beter op z'n plek.

mocht je de film nog niet gezien hebben, lees eerst het boek!! Er zijn toch wel wat dingen anders, veel minder goed toegelicht in de film. o.a. omdat je in het boek de gedachtengang van de hoofdpersoon goed kunt lezen/volgen, dit element ontbreekt nogal in de film..

4,0
De hype rondom De Hongerspelen is totaal aan mij voorbij gegaan. Ik heb her en der wel iets opgevangen over deze serie maar er mezelf tot nu toe nog niet in verdiept.
Op aanraden van een collega heb ik besloten om de hele serie in een keer te kopen.

De opbouw van dit boek vond ik heel goed, van het moment dat Katniss nog jaagt om te overleven tot aan het gereedmaken voor de Hongerspelen. Daarna komt Katniss in de arena waar de Hongerspelen plaatsvinden. De setting is goed uitgewerkt en ik leefde steeds meer en meer mee met Katniss.
Daarna pakt het boek heel snel op en werkt voor mijn gevoel te snel naar het einde.
Het einde op zich had meer inhoud mogen hebben. Het slot omvat een paar hoofdstukken l en het voelde aan alsof het verhaal in een stroomversnelling raakte. Dit waren voor mij ook de moeilijkste hoofdstukken om door te komen.

Ik geef het eerste deel 4 sterren. Het boekt maakt de hype niet helemaal waar maar het verhaal liet me niet los en het was op sommige momenten toch heel lastig om het boek weg te leggen.

Al mat al een jeugdig en spannend boek wat over het algemeen lekker vlot wegleest!

2,0
Man o man, dit was wel erg treurig zeg... het idee is al (veel beter) gedaan door Battle Royale. De uitvoering voelde beurtelings houterig en tenenkrommend aan. Ik val ook niet onder de doelgroep wellicht, maar waarom dit zo'n hype is ontgaat me volledig.

en dan zijn er nog twee delen...

avatar van metalfist
3,5
Blijkbaar moet The Hunger Games indertijd toch wat voor een hype gezorgd hebben. Ik leerde het bestaan van de trilogie weliswaar pas kennen na de films met Jeniffer Lawrence in de hoofdrol en hoewel ik wel eens wou zien of die status terecht was, was de zin er nooit om dit eens kennis te maken met boek (of film). Dat was toch zo totdat ik de volledige trilogie in het Engels vond in de Kringloopwinkel voor de spotprijs van 0.50 euro per boek. Uiteraard meegenomen en een paar dagen geleden eens in het eerste deel begonnen.

Dat het concept nogal wat wegheeft van Battle Royale is al veelvuldig aangekaart, maar dat neemt niet weg dat dit best wel een erg vermakelijk werkje is geworden. Ik herinner me dat er indertijd werd gezegd dat dit de nieuwe Harry Potter franchise ging worden, maar daarvoor is het bij vlagen toch ietwat te kinderachtig geschreven. Het is moeilijk om er juist de vinger op te leggen waar het misloopt, maar je voelt dat dit echt geschreven is voor de Young Adult en het oogt allemaal zo plat en eenvoudig. Tegelijkertijd weet Suzanne Collins er wel een serieuze vaart op na te houden en dat resulteert dan wel in een page turner. Heb denk ik ongeveer 3 avonden gespendeerd om aan het einde te geraken en dat is toch altijd een goed teken als je het mij vraagt. Beetje jammer wel dat de aandacht echt volledig op Katniss is komen te liggen. Peeta krijgt naarmate het boek vordert ook wel wat meer diepgang, maar de andere tributes bijvoorbeeld zijn nogal kleurloos. Naar het einde toe verliest het ook allemaal wel wat zijn vaart. Dat getouwtrek van Katniss (ik hou van Peeta, ik hou niet van Peeta) begint wat zijn glans te verliezen en het is eigenlijk wachten tot ze terug in hun district aankomen.

Want de Hunger Games zijn dan misschien wel gedaan, dat betekent niet dat het leven zomaar verder gaat zoals ervoor. Daarvoor moeten we echter wachten op het tweede deel en als er iets is dat Collins zeker en vast goed doet, dan is het je benieuwd maken naar de sequel. Soit, vlotjes geschreven en een vermakelijk dingetje maar die hoge score van meer dan 4*? Er zijn betere boeken te vinden.

Dikke 3.5*

Geralt of rivia
Heel erg sadistisch dat die kinderen tegenelkaar worden opgezet dit is vele malen gruwelijker als game of thrones vanwege het realisme begrijp echt niet dat dit een young adult boek is echt bagger verhaal is overgenomen van gladiator met een sausje romantiek erover bagger en absoluut niet voor tieners geschikt dan zou ik sneller the wheel of time in het kader young adult platsen dus hij krijgt 1.0 ?

Bilal030
Geen sterren want is te lang geleden dat ik de trilogie gelezen heb. Ik denk dat ik het rond 2011/2012 gelezen heb, maar ik weet nog wel dat ik verslaafd was geraakt. Ik was echt in de ban van de hongerspelen .

avatar van manonvandebron
4,5
Naar het schijnt behoort dit tot de categorie "Young Adult Fiction", dus ben ik in principe te oud om het te lezen, maar gelukkig heb ik me nooit wat aangetrokken van doelgroepen en etiketten. Het is vergelijkbaar met een tienerboek van Jan Terlouw of Thea Beckman: een fantastisch avontuur met een dosis spanning en een scheutje romantiek.

Brood en spelen heb je nodig om een bevolking onder de knoet te houden, dat wisten de Romeinen al. Panem is een dystopische dictatuur. Er is segregatie, en binnen het twaalfde district heb je ook nog het onderscheid tussen stad en platteland. Verwijzingen naar de Romeinse Oudheid zijn legio: Caesar, Cato, het Capitool, de cornucopia of hoorn des overvloeds.

Katniss is genoemd naar een plant met als Latijnse naam sagittaria (boogschutter). Ze is altruïstisch, maar in de arena wordt ze gedwongen om zich egoïstisch te gedragen. De vaardigheden die ze geleerd heeft om te overleven, komen van pas tijdens de Hongerspelen. Ze vertelt het verhaal in de ik-vorm, zodat je met haar kunt sympathiseren en het beleeft alsof je er zelf bij bent. Ze gebruikt de tegenwoordige tijd, behalve voor haar herinneringen.

Het eerste deel dient vooral om de personages en de omgeving te leren kennen. Daarna beginnen de Spelen, met een kundig opgebouwde spanningsboog. Wie niet sterk is, moet slim zijn - zo luidt het devies. Er zijn momenten van herkenning: de ogen van Rue, de stem van Peeta en de roep van de spotgaai. Terugkerende motieven zijn brood en vuur. Als dit jongeren aanzet tot lezen, is dat een goede zaak.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:07 uur

geplaatst: vandaag om 15:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.