menu

If I Stay - Gayle Forman (2009)

Alternatieve titel: Als Ik Blijf

mijn stem
3,25 (10)
10 stemmen

Engels
Jeugdboek
Psychologisch

208 pagina's
Eerste druk: Dutton Juvenile, New York (Verenigde Staten)

Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek. Ze heeft net met haar cello een succesvolle auditie gedaan voor het gerenommeerde conservatorium Julliard in New York. Haar vriend Adam speelt in een populaire band. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Wanneer Mia, haar ouders en jongere broertje Teddy onverwacht een vrije dag hebben vanwege hevige sneeuwval, besluiten ze gezellig uit te gaan. Maar onderweg, met Beethovens cellosonate nr. 3 op de radio, boort een vrachtwagen zich in volle vaart in hun auto. Aanvankelijk lijkt alles goed. Ze hoort Beethoven nog steeds op de achtergrond, en… ze staat aan de kant van de weg in dezelfde spijkerjurk die ze vanochtend heeft aangetrokken. Maar al snel blijkt dat het helemaal niet goed is. Haar ouders zijn dood en als ze op zoek gaat naar haar broertje, ziet ze een hand uit het raam steken met daaraan de zilveren armband met de kleine cello- en gitaarbedeltjes die Adam haar voor haar 17e verjaardag heeft gegeven. De armband die ze nog steeds om heeft… In de vierentwintig uur die volgen op het afschuwelijke auto-ongeluk, wordt Mia voor een onmogelijke keuze gesteld.

zoeken in:
3,5
Mia is een 17-jarige celliste en haar leven loopt op rolletjes - toegelaten tot de beste universiteit, een leuk vriendje en een ontzettend lieve familie. Maar op een dag krijgt ze een ongeluk dat haar leven verandert. Een vrachtwagen boort zich in de auto van de familie, terwijl ze onderweg zijn. Wat een gezellig dagje uit had moeten worden, verandert in een nachtmerrie. Het ene moment zit Mia naast haar broertje in de auto, het volgende moment gebeurt er iets… Mia komt voor de moeilijkste keus in haar leven te staan.
Gayle Forman heeft een ontroerende roman geschreven over een tragisch ongeluk. Bitterzoet, want het kijkt terug op de mooie momenten, maar laat ook de verdrietige kanten zien van een ongeluk en het verlies van dierbaren. Bijna vanaf de eerste pagina heb je het idee dat je in Mia's schoenen staat. Je rolt als het ware het verhaal in en je kunt niet meer stoppen voordat je weet waar het zal eindigen. Muziek speelt een grote rol in dit boek – van klassieke cellomuziek van Yo-Yo Ma tot de rock van Nirvana. Daardoor wordt het verhaal nog geloofwaardiger dan het al was. Je blijft achter met de vraag: wat zou jij doen? Dit jeugdsboek is geschikt voor pubers én volwassenen.

avatar van Dee-e
2,0
Ik vond het boek vrij saai. Het was door de schrijfstijl wel te doen, maar ik werd door de saaie vertelling niet enthousiast om steeds door te lezen. Het einde vond ik te voor de hand liggend.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:30 uur

geplaatst: vandaag om 16:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.