menu

Människohamn - John Ajvide Lindqvist (2008)

Alternatieve titel: Het Zeewezen

mijn stem
3,38 (4)
4 stemmen

Zweeds
Psychologisch

413 pagina's
Eerste druk: Ordfront, Stockholm (Zweden)

Op een mooie winterse dag staan Anders en zijn zesjarige dochter Maja boven in de vuurtoren van het eilandje Gåvasten voor de kust van Stockholm, en kijken uit over het ijs, dat zo ver het oog reikt met sneeuw is bedekt. Als Maja aan de einder iets opmerkelijks ziet en op onderzoek uitgaat, eindigt het uitstapje in een nachtmerrie: Maja verdwijnt spoorloos en het gelukkige leven op het eiland is voorbij. De zee, een eeuwenoude bondgenoot van de eilanders,wordt steeds gulziger naar nieuwe offers. Een paar jaar later keert Anders naar het eiland terug. De verdwijning van Maja leidt een keten van eigenaardige en bovennatuurlijke gebeurtenissen in. Anders is inmiddels gescheiden, dronken en depressief. Dan ontvangt hij een hoopvol bericht: Maja is er nog steeds, maar op een plaats waar hij haar niet makkelijk kan bereiken, waar niets is wat het lijkt…

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
Van de schrijver die aan de basis stond voor ''Let the right one in''. De stijl is terug te herkennen in het gevoel van warmte tussen de personages en schoonheid in de sfeerbeschrijvingen; anderzijds wordt de idylle soms plotsklaps doorbroken met gruwelijkheden. Het eerste deel, waarin de bovennatuurlijk elementen nog een ondergeschikte rol hebben, is wat mij betreft het beste van het boek. De psyche van de hoofdpersoon wordt ook voor de lezer bijna tastbaar. In het tweede deel wordt er iets te geforceerd omgesprongen met flashbacks en actievolle momenten die beiden weinig toevoegen aan het algehele verhaal. Wel weer een goed punt is dat de mystiek van de gebeurtenissen wordt bewaard. Verwacht geen hapklare uitleg over wie of wat ''het zeewezen'' uit de titel voorstelt. Uiteindelijk heb je wel enig idee, maar het blijft bij een vaag concept en is geenszins sluitend. Voor mij vergroot dat ongrijpbare ook weer het enge van de macht die hij representeert.

avatar van the Cheshire cat
Dit boek toch te vluchtig gelezen denk ik, binnenkort maar weer eens lenen bij de bieb en
opnieuw beoordelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:04 uur

geplaatst: vandaag om 16:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.