menu

Het Gouden Ei - Tim Krabbé (1984)

mijn stem
3,61 (379)
379 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Thriller

98 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee stoppen Rex Hofman en zijn vriendin Saskia bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat even iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt terug aan hun vakantie van drie jaar geleden. Plots vielen ze stil in een donkere tunnel. Hij had haar toen moeten achterlaten om brandstof te halen. Saskia was echter helemaal overstuur bij zijn terugkomst. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. Inmiddels wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de servicewinkel om haar te zoeken, maar ook de medewerkers kunnen hem niet helpen ...

zoeken in:
2,5
Matig boek; onthutsend einde...

avatar van thunderball
4,5
Briljant boek. Had bij mij bij de eerste keer lezen een enorme impackt! Het einde was een schok van je welste.

Ook het feit dat de "schurk" niet compleet een en al slechtheid is, maar feitelijk een gewone man, die ook iets enorm goeds heeft gedaan, maakte het alleen maar verontrustender.
Niets en niemand is hier alleen maar goed of slecht.

Krabbe heeft een snelle en zeer economische schrijfstijl, die vlot weg leest.

Later ook de film gezien, was ook goed, maar toch minder dan het boek (wanneer je het einde eenmaal weet is het sowieso minder spannend). Over de Amerikaanse remake wil ik het niet eens hebben.

Staat inmiddels al weer jaren onaangeroerd in de kast, dus wordt weer eens tijd om er uit te halen en open te slaan.

4,5 ster.

avatar van Donkerwoud
3,5
Briljant in zijn eenvoud, maar het blijft wel heel simplistisch. Het grappigste is dat ik dit ooit een klasgenootje heb aangepraat met het idee dat er allemaal schieten en vechten in zat. En hij was dus zwaar verontwaardigd toen hij het uit had.

avatar van min0esje
3,0
Ik snap niet wat iedereen hier zo geweldig aan vindt... Oké, het is wel eens 'leuk' om te lezen, maar ook niet meer dan dat...

avatar van mjk87
3,0
Vermakelijk, dat wel, en met een, ik moet het zeggen, erg leuke opbouw. Al vroeg ik me wel even in hoofdstuk 2 waar Krabbé heen wilde, maar dat loste hij gaandeweg netjes op zonder het expliciet te melden. Wel zag je al snel aankomen wat Krabbé allemaal nog de revue wilde laten passeren, wie hij nog wilde volgen et cetera. Dat onze Franse vriend iets met de verwijning te maken had, was eigenlijk al direct duidelijk. Al is het maar omdat hij ineens als hoofdpersoon wordt opgeveord in hoofdstuk 3.
Maar voor een thriller wil het nooit echt spannend worden, enkel in het eerste gedeelte. Daarnaast is het taalgebruik simpel en niet heel mooi. Ook is meeleven met de personages niet mogelijk. Ze worden niet uitgewerkt, en enige emotie erbij is dan ook niet te vinden. Vervelend, voor een thriller, want zonder medeleven ook geen spanning.
Het einde, in de doodskist slaande op de titel, vond ik wel weer sterk.

3,0
Erg leuk, kort en krachtig boekje. Verwacht geen nieuw levensinzicht na het lezen van Het Gouden Ei maar in een treintocht Maastricht - Keulen past het boek perfect. De veel gebruikte symboliek, die vaak zelfs toekomstvoorspellend blijkt te zijn, is een aspect dat me erg aansprak in de eerste paar hoofdstukken. Na een tijdje lijkt het maniertje flauw te worden, toch scheelt het dan weer dat Krabbé zich niet waagde aan de 100+ pagina-romans. Scheelt dat even. Zo kan ik er eigenlijk weinig slechts over zeggen. Had de beste man ervoor gekozen een dikke pil vol gouden eieren te schrijven, en dat had hij vast en zeker gemakkelijk gekund, dan was dit het zoveelste non-boek geweest dat tussen het oud papier thuis hoorde. Maar het bescheiden aantal bladzijdes, dat daarmee eigenlijk al lijkt toe te geven dat het zijn plek kent, maakt Krabbé's Ei tot een ruime voldoende.

avatar van LuukRamaker
4,0
Beklemmend en spannend, dit korte maar uitvoerig beschreven verhaal dat het schoolvoorbeeld is van een ‘pageturner’. De perspectiefwisselingen zijn uiterst effectief en creëren een nieuwsgierigheid die op memorabele wijze wordt bevredigd. Een klassiekerstatus brengt wel eens een ongezonde dosis aan hoge verwachtingen met zich mee, maar sommige klassiekers staan als een huis waaraan met bepaalde verwachtingen niet kan worden getornd. Het Gouden Ei blijkt er zo een.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:50 uur

geplaatst: vandaag om 13:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.