menu

Het Gouden Ei - Tim Krabbé (1984)

mijn stem
3,61 (379)
379 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Thriller

98 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee stoppen Rex Hofman en zijn vriendin Saskia bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat even iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt terug aan hun vakantie van drie jaar geleden. Plots vielen ze stil in een donkere tunnel. Hij had haar toen moeten achterlaten om brandstof te halen. Saskia was echter helemaal overstuur bij zijn terugkomst. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. Inmiddels wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de servicewinkel om haar te zoeken, maar ook de medewerkers kunnen hem niet helpen ...

zoeken in:
2,5
Matig boek; onthutsend einde...

JonnieBrasco
Een van de eerste boeken die ik las in de bovenbouw, en deze maakte een onuitwisbare indruk. Het einde is wat abrupt misschien, ik vind het toch wel een sterk boekje dat makkelijk weg leest. Uitermate geschikt om mee te beginnen voor je boekenlijst Nederlands.

avatar van handsome_devil
3,0
JonnieBrasco schreef:
Uitermate geschikt om mee te beginnen voor je boekenlijst Nederlands.


Waarschijnlijk is dat de reden dat de hele 3e klas bij ons op school dit boek moet lezen Het was voor mij de eerste keer dat ik echte literatuur las en heb sindsdien nooit meer anders gelezen eigenlijk

3,5
Ik geloof dat dit het eerste (semi-) literaire boek was dat ik las, ik denk een jaar of 3½ geleden. Semi omdat er toch altijd door docenten over getwist wordt of het wel of geen literatuur was. Ik vond het in ieder geval absoluut niet van belang, want het boek boeide me door de mooie sfeer die neergezet werd, en natuurlijk het einde dat ondanks zijn abrubtheid een mooie weg ernaar toe kende, met het steeds obsessiever worden van Rex.

Zoals gezegd een erg fijn boek om eens mee te beginnen voor een boekenlijst of iets dergelijks

4*

4,0
Juist die abrubtheid van dat einde vind ik geniaal; dat je einde zo plots kan komen, waarna je ineens vastzit en weet dat je sterven zal.... brrr!

herman
Voor mij ook het eerste 'grote mensen'-boek dat ik las. Het einde is even slikken inderdaad. Naderhand begrijp je wel dat er wel wat vooruitwijzingen in zitten.

Vind het wel moeilijk een waardering hier aan te geven, maar aangezien ik het toen wel een leuk en spannend boek vond, heb ik het maar bij een 4* gehouden. Het lijkt me geen boek om te herlezen...

Gajarigon
Deze middag uitgeleend uit de bib, op weg naar op de trein beginnen lezen, en nu net uitgelezen. Walgelijk vies einde brrrrr... om de kriebels van te krijgen.


avatar van FisherKing
1,0
Mwoah, voor mij een voorbeeld van een film die sterker is dan het boek. Ik vind de stijl van Krabbé niet echt mooi, het remt mij af, het interesseert me niet zo. En het pakt me niet, en dan lees je geen goed boek.

Ik zie hem altijd als de ultieme boekenweekgeschenkschrijver, zelfs oma moet hem kunnen lezen...

dollie
Als er bij ons boekbesprekingen gemaakt moesten worden in de klas, dan zat dit boek er telkens bij... De meesten vonden dit dat een zeer goed boek dat zeer vlot leest, maar ikzelf vond het geen superboek, maar het einde mag er wel zijn.

avatar van Arno
4,5
Ik ben momenteel in dit boek aan het lezen (ik zit halfweg, maar ik lees nogal traag), want ik moet dit jaar een eindwerk maken over Tim Krabbé. Ik koos voor hem na het geweldige 'De Renner' gelezen te hebben. Ik zal nog een bericht plaatsen bij dit boek wanneer ik het uit heb.

avatar van Arno
4,5
Knap verhaal. Mooi hoe Krabbé de verschillende gebeurtenissen apart beschrijft, tot de climax op het einde. Kan niet tippen aan De Renner, maar komt dicht in de buurt imo.
Ik heb trouwens gehoord dat er een Nederlandse en Amerikaanse verfilming bestaat. Welke films zijn dat?

dutch2
Arno schreef:
Ik heb trouwens gehoord dat er een Nederlandse en Amerikaanse verfilming bestaat. Welke films zijn dat?


Spoorloos (mooi) en The Vanishing (bagger).

3,0
Heb hem moeten lezen voor nederlands. Vond er niet zo veel aan behalve het einde dan.
*3 voor het einde

avatar van prometida
3,5
Heb hem vorig jaar gelezen naar aanleiding van een voorbeeld van een presentatie van een boek.
Ik was er erg benieuwd naar en ging hem lezen.
Dit boek is me wel bevallen, het einde had ik echt niet verwacht! 3,5*

monkey
Zeer mooi en goed boek van Krabbe ik had hem in 2 uur uit.
4,0

kiriyama
Prachtig boek, je blijft maar lezen. Allereerst is de schrijfstijl erg goed maar ook het verhaal zelf is prachtig en sterk uitgewerkt. Je wilt zowel weten wat er met de goede als de slechte personages gebeurt, geweldig!

4.5*

4,0
Een van de sterkste eindes ooit

avatar van Donna Tartt
5,0
Ik heb dit boek gelezen voor een boekbespreking toen ik nog schoolgaand was. Ik dacht een makkie te hebben omdat het boek slechts 98 pagina's telt. Toen ik het boek uit had heeft het verhaal mij nog heel lang bezig gehouden. Zo veel impact had het op mij! Het boekje(!) leest als een sneltrein. Het is in een soort van scriptvorm geschreven. Heel compact maar daarentegen ook heel levendig. Dit boek behoort tot mijn favorieten! Briljant geschreven/stijl, briljant einde. Top!

-5-

5,0
Spannend boek zeer realistisch. 5*****

avatar van Arno
4,5
Ik vond het boek zo mooi, dat ik het nu voor mijn eindwerk voor de tweede maal gelezen heb. Het is mij nog beter bevallen.
Geweldige roman van Tim Krabbé.
Tim Krabbé zorgt er op een prachtige wijze voor dat er doorheen het hele boek een moeilijk te beschrijven spanning hangt. De verdwijning van Saskia, de wanhoop van Rex, het medeleven van Lieneke, de waanzinnige gedachten van Raymond. Je wordt gewoon meegesleurd in het verhaal. Het leest als een trein, en toch worden alle situaties uitgebreid en met de juiste passende bewoordingen beschreven. Ook de sprongen in de tijd passen goed: 1975, 1983, 1975, 1983. En dan die ontknoping van het verhaal. Je weet en voelt gewoon dat Saskia niet meer leeft, maar toch blijf je als lezer een sprankje hoop behouden op een goede afloop.‘Het gouden ei’ is wat mij betreft een must voor iedere liefhebber van thrillers, en eigenlijk ook voor mensen die er niet van houden. Je moet het gewoon gelezen hebben. Het is niet verwonderlijk dat deze roman tot twee keer toe verfilmd werd (Spoorloos, Nederland 1988; The Vanishing, VSA 1993, met Sandra Bullock).

5,0
5* alleen al om het mooie einde

avatar van Judith
3,0
Hét boek om te lezen voor de middelbare school natuurlijk. Gold voor mij ook, wegens tijdgebrek. Zo uitgelezen dus, daarom weet ik me er ook weinig van te herinneren. Maar niet alleen daarom denk ik, want het heeft verder ook weinig indruk gemaakt. Het einde is heel goed, ongelooflijk wat Rex er voor over heeft, om te weten wat er met Saskia gebeurd is. Heel af en toe was ik even kwijt wanneer en waar en met wie het verhaal zich afspeelde, jammer. Denk niet dat ik nog een boek van Krabbé ga lezen, zijn manier van schrijven bevalt me niet altijd, er had wel wat meer humor mogen in zitten bijvoorbeeld, zodat het wat soepeler leest allemaal.

avatar van Thomas83
4,0
Een geweldig boek, mysterieus en spannend. Dan kan het plot voor mij al bijna niet meer stuk.
Bovendien is het boek af en toe ook vrij ijzingwekkend, de bad guy is echt een creep.
Het uiteindelijke einde valt zeker niet tegen. Ook met de verfilming ben ik zeer tevreden. Aardige casting ook.
In "mijn tijd" was dit op de middelbare school een van de populairste boeken op de boekenlijst. Ik vermoed dat daar nog niet zo gek veel aan veranderd is. Een van de beste Nederlandse boeken en een grote favoriet van me.


avatar van thunderball
4,5
Briljant boek. Had bij mij bij de eerste keer lezen een enorme impackt! Het einde was een schok van je welste.

Ook het feit dat de "schurk" niet compleet een en al slechtheid is, maar feitelijk een gewone man, die ook iets enorm goeds heeft gedaan, maakte het alleen maar verontrustender.
Niets en niemand is hier alleen maar goed of slecht.

Krabbe heeft een snelle en zeer economische schrijfstijl, die vlot weg leest.

Later ook de film gezien, was ook goed, maar toch minder dan het boek (wanneer je het einde eenmaal weet is het sowieso minder spannend). Over de Amerikaanse remake wil ik het niet eens hebben.

Staat inmiddels al weer jaren onaangeroerd in de kast, dus wordt weer eens tijd om er uit te halen en open te slaan.

4,5 ster.

4,0
Erg leuk, alleen ging ik er wel erg snel doorheen. Ik vond vooral de symbolische en letterlijke blik op die dromen leuk.

avatar van Henricky
4,5
Ik vond het ook een goed boek, maar tegelijk ook niet. Het boek is eigenlijk monsterlijk, zoals de bad guy gewoon doet alsof er niets aan de hand is, maar het is toch geweldig geschreven.
Ik heb het gelezen voor school, maar daar heb ik geen spijt van!

avatar van LDeVries
3,0
Een erg goed boek, de spanning blijft er in tot de laatste zin erg knap gedaan door Krabbé, En het einde, ik moet er niet aan denken dat ik levend begraven wordt. {/spoiler}

0,5
Persoonlijk vond ik dit een ondermaats boek, zowel qua verhaal als stylistisch.
Weinig tot geen spanning en eerder saai, op het vlakke af beschreven wat me wat op mijn lauweren liet wachten op iets meer.
Boek toch maar uitgelezen voornamelijk vanwege weinig aantal pagina's.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:55 uur

geplaatst: vandaag om 14:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.