menu

Het Gouden Ei - Tim Krabbé (1984)

mijn stem
3,61 (377)
377 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Thriller

98 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee stoppen Rex Hofman en zijn vriendin Saskia bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat even iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt terug aan hun vakantie van drie jaar geleden. Plots vielen ze stil in een donkere tunnel. Hij had haar toen moeten achterlaten om brandstof te halen. Saskia was echter helemaal overstuur bij zijn terugkomst. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. Inmiddels wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de servicewinkel om haar te zoeken, maar ook de medewerkers kunnen hem niet helpen ...

zoeken in:
2,5
Net in anderhalf uur dit tussendoortje uitgelezen en meer dan dat was het ook niet eigenlijk. Middelmatig plot, personages en stijl;.het kon me maar matig boeien. Wel enige credits voor het einde en de opbouw.

Marte Jacobs is een stúk beter.

avatar van Donkerwoud
3,5
Briljant in zijn eenvoud, maar het blijft wel heel simplistisch. Het grappigste is dat ik dit ooit een klasgenootje heb aangepraat met het idee dat er allemaal schieten en vechten in zat. En hij was dus zwaar verontwaardigd toen hij het uit had.

4,5
L.S.

Dit boek (naast andere boeken) behandel ik al een aantal jaren op het vmbo (klas 4 kader/TL)
In ongeveer vier lessen lees ik het verhaal voor en de reacties van de klassen zijn over het algemeen erg positief! Met een toets sluiten we de lessen af.

Na het lezen van dit verhaal zijn termen als chronologisch/niet-chronologisch, terugblikken, open plekken, open einde etc. concreter geworden voor de leerlingen. Een prima boek om literatuur/fictie te introduceren!

Vriendelijke groet,

Mark Kramer
docent Nederlands

avatar van min0esje
3,0
Ik snap niet wat iedereen hier zo geweldig aan vindt... Oké, het is wel eens 'leuk' om te lezen, maar ook niet meer dan dat...

avatar van mjk87
3,0
Vermakelijk, dat wel, en met een, ik moet het zeggen, erg leuke opbouw. Al vroeg ik me wel even in hoofdstuk 2 waar Krabbé heen wilde, maar dat loste hij gaandeweg netjes op zonder het expliciet te melden. Wel zag je al snel aankomen wat Krabbé allemaal nog de revue wilde laten passeren, wie hij nog wilde volgen et cetera. Dat onze Franse vriend iets met de verwijning te maken had, was eigenlijk al direct duidelijk. Al is het maar omdat hij ineens als hoofdpersoon wordt opgeveord in hoofdstuk 3.
Maar voor een thriller wil het nooit echt spannend worden, enkel in het eerste gedeelte. Daarnaast is het taalgebruik simpel en niet heel mooi. Ook is meeleven met de personages niet mogelijk. Ze worden niet uitgewerkt, en enige emotie erbij is dan ook niet te vinden. Vervelend, voor een thriller, want zonder medeleven ook geen spanning.
Het einde, in de doodskist slaande op de titel, vond ik wel weer sterk.

avatar van chiel
4,5
Je doet net of dit boek puur een thriller zou moeten zijn. Het is literatuur, met een thriller-randje, heel iets anders dan Nicci French o.i.d.

avatar van mjk87
3,0
Zal door de commentatoren zijn, en de teksten op de achterkant, en m'n verwachting daaruit voortkomend.

avatar van Luite
5,0
Dit boek heeft mij jaren terug, ik schat zo'n 15 jaar geleden, weer helemaal aan het lezen gebracht. Na de lagere school tijd was ik afgehaakt en gelukkig door Krabbé een oude hobby weer hervonden.

Blijft voor mij dus altijd een speciaal boek.

avatar van slowgaze
3,0
Aardig boek, je doet er een half uurtje over, je verbaast je nog wel even over het nare einde en dat was het. Hap, slik, weg. Dat kan nooit de bedoeling zijn wat betreft literatuur...

avatar van HankMoody
4,0
Luite schreef:
Dit boek heeft mij jaren terug, ik schat zo'n 15 jaar geleden, weer helemaal aan het lezen gebracht. Na de lagere school tijd was ik afgehaakt en gelukkig door Krabbé een oude hobby weer hervonden.

Blijft voor mij dus altijd een speciaal boek.


Voor mij heeft het ook nostalgische waarden. Het is niet eens zo'n goed boek. Maar voor mij was het dan 10 jaar geleden dat ik het op school heb gelezen. Het grappige is dat ik me zo goed als heel het verhaal nog herinner.

4,0
slowgaze schreef:
Aardig boek, je doet er een half uurtje over, je verbaast je nog wel even over het nare einde en dat was het. Hap, slik, weg. Dat kan nooit de bedoeling zijn wat betreft literatuur...

Dat gaat dan sneller dan het tempo waarin ik het heb gelezen. Een lang avondje had ik er toch zeker wel voor nodig.

Ik kan het ermee eens zijn dat het geen heel ingewikkeld boek is, maar ik vind 't toch goed in al zijn eenvoud. Ik kan me alleen ook wel vinden in het argument dat het al duidelijk is dat Lemorne er iets mee te maken heeft als hij in het boek ineens als tussenpersoon wordt opgevoerd. Maar om daar maar wat tegenin te brengen: hoe had Krabbé hem anders moeten introduceren en zijn gedrag moeten verklaren?

Van mij in ieder geval 4 sterren.

avatar van misterfool
4,0
Eenvoudig concept met een sterke metafoor(het goude ei) die in elk hoofdstuk terug lijkt te komen. Leuk ook dat je de ontvoering zowel door de ogen van Rex als ontvoerder Lemorne meemaakt. Niets bijzonders, maar ook zeker niet verkeerd.

Vriendts
Boekenlijst-drama.

3,5
Niet zozeer ontroerend, maar evenwel mooi geschreven: de twee perspectieven, de strubbelingen van Lemorne en zijn opbouw naar/reden voor de moord.
Absurd. Evenals het einde.

inZanity
Als groot liefhebber van Krabbé's werk ging ik vol verwachting beginnen aan dit boek(je). Hoewel ik altijd goede verhalen over dit boek heb gehoord en hij al een tijdje in m'n kast stond nooit aan toe gekomen. Maar het was één grote teleurstelling. Geen spanning, slecht plot, het einde ronduit slecht en onbevredigend. Nee, dit boek komt in helaas geen geval in de buurt van het betere werk van Krabbé.

2* en dan ben ik nog gul.

avatar van chiel
4,5
Wat is er slecht en onbevredigend aan het eind? Het is toch een gruwelijke waarheid, die wel als een verrassing moet komen?

gridgorilla
Kort maar bondig!

Ik kende het verhaal al van de film dus het boek wordt daardoor natuurlijk helemaal niet meer spannend. Maar toch was het fijn om eens gelezen te hebben, ik dacht dat het misschien nog wat meer had dan de film maar blijkbaar niet.
Het boek leest heel snel, ik had het uit in een klein 2 uurtjes. Is gewoon simpel vermaak en dus eens leuk voor in het zonnetje op het terras te lezen.

3.5*

3,0
Erg leuk, kort en krachtig boekje. Verwacht geen nieuw levensinzicht na het lezen van Het Gouden Ei maar in een treintocht Maastricht - Keulen past het boek perfect. De veel gebruikte symboliek, die vaak zelfs toekomstvoorspellend blijkt te zijn, is een aspect dat me erg aansprak in de eerste paar hoofdstukken. Na een tijdje lijkt het maniertje flauw te worden, toch scheelt het dan weer dat Krabbé zich niet waagde aan de 100+ pagina-romans. Scheelt dat even. Zo kan ik er eigenlijk weinig slechts over zeggen. Had de beste man ervoor gekozen een dikke pil vol gouden eieren te schrijven, en dat had hij vast en zeker gemakkelijk gekund, dan was dit het zoveelste non-boek geweest dat tussen het oud papier thuis hoorde. Maar het bescheiden aantal bladzijdes, dat daarmee eigenlijk al lijkt toe te geven dat het zijn plek kent, maakt Krabbé's Ei tot een ruime voldoende.

3,0
Gelezen voor een schoolopdracht enkele jaren geleden.
Verhaal op zich was oke. Goed geschreven ook. Over het algemeen vond ik het een redelijk goed boekje.
Ik heb ook de film gezien. Geen aanrader.

avatar van Bassievrucht
4,0
Er zijn twee films. Een Nederlandse en een Amerikaanse versie. De Nederlandse is goed en trouw aan de roman, de Amerikaanse is slecht en niet trouw aan het verhaal.

Nieuws: Het gouden ei populairste boek bij leerlingen - Tzum literair weblog

...Maar voor een thriller...

Trouwens, mjk87, het is een beetje oude koeien uit de sloot halen, maar laat Krabbé niet horen dat je een boek van hem als thriller omschrijft, dat vindt ie niet leuk.

4,0
Een mooi werkstukje van Tim Krabbé, kort maar krachtig.
Zeer goed geschreven alleen wat jammer van de overbodige details in hoofdstuk 2.
Deze dragen niet bij aan het verhaal. Maar voor de rest kan ik er niets op aanmerken.
Ook zeer leuk om de verschillende kanten van een misdaad te zien. Dit zorgt voor extra spanning.
Het boek leest zeer vlot, een echte aanrader dus.

Larsje
Het gouden ei is kort maar krachtig. Krabbé heeft er niet veel voor nodig om een beknopt, maar sterke roman te schrijven. Ook heeft Krabbé goed naar een climax toegewerkt en het einde is dan ook erg verrassend.

4,5
De naam Ehlvest, die Tim Krabbé gebruikte voor Saskia, dateert nog uit de tijd dat hij schaakte. Jaren geleden zag ik ene Jaan Ehlvest uit Estland schaken tijdens een jeugdtoernooi in Groningen. Dat even terzijde, het Gouden Ei, daar gaat het tenslotte om, is het beste boek wat Tim Krabbé heeft geschreven. Er staat werkelijk geen woord te veel in en het slot van het boek is een nachtmerrie. We gaan vaak naar Frankrijk en iedere keer wanneer wij bij een benzinestation stoppen en pauzeren, denk ik aan dit boek. Het kan in feite iedere argeloze vakantieganger overkomen. Krabbé heeft het verhaal uitgedacht en ijzersterk uitgewerkt. Mijn inziens het allerbeste Nederlandse thrillerboek ooit.

avatar van misterfool
4,0
misterfool schreef:
Niets bijzonders.
Daar kom ik toch wat van terug. Bij elke kunstvorm acht ik het een sterk teken als je van tijd tot tijd eraan terugdenkt. De ervaring leeft als het ware in gedachten voort. Het Gouden Ei vind ik na een goede 5 jaar nog steeds een memorabel boek.

Ik denk dat dit het resultaat is van twee aspecten van het verhaal. Ten eerste, zoals ik al eerder heb gezegd, de droom:een gouden ei die door de ruimte vliegt en nooit zijn wederhelft terugvindt Het voorspelt al mooi de begravingsdood van Saskia en Rex. Ten tweede vind ik de dualiteit tussen beide hoofdpersonages erg sterk. Beide heren(Lemorne en Hofmann) hebben in wezen dezelfde motivatie: onwetendheid. De één wil sterven om erachter te komen hoe zijn vriendin gestorven is, de andere wil weten of hij in staat is iemand te doden. Het ongemak van onwetendheid zou je mijns inziens als een thema van dit boek kunnen zien.

avatar van Abubakari
4,0
Vrijwel elke dag druk ik op mijn rondje over het wereld wijde web op updates als ik op Boekmeter terecht gekomen ben. Op 21 maart las ik ouwesoeurs bijdrage, een dag later wat misterfool schreef.
Mijn nieuwsgierigheid naar dit verhaal werd aangewakkerd.
Dus...Gereserveerd bij de biep en net gelezen.

Ik hou wel van korte verhalen, en ook dit korte verhaal is me erg goed bevallen. Mysterie, knagende onwetendheid over het lot van Saskia, un homme étrange en dan... de ontknoping. Leest vlot weg, goede opbouw, prachtige apotheose.

avatar van LuukRamaker
4,0
Beklemmend en spannend, dit korte maar uitvoerig beschreven verhaal dat het schoolvoorbeeld is van een ‘pageturner’. De perspectiefwisselingen zijn uiterst effectief en creëren een nieuwsgierigheid die op memorabele wijze wordt bevredigd. Een klassiekerstatus brengt wel eens een ongezonde dosis aan hoge verwachtingen met zich mee, maar sommige klassiekers staan als een huis waaraan met bepaalde verwachtingen niet kan worden getornd. Het Gouden Ei blijkt er zo een.

JoeCabot
Dit boek voert ons terug naar een wereld zonder smartphones, zonder sociale media en zonder camera’s overal. Een simpelere wereld, waarin een verhaal als dit natuurlijk veel beter tot zijn recht komt. De kracht van Het Gouden Ei zit ‘m dus vooral in zijn eenvoud. Soms dacht ik “dit had ik ook kunnen schrijven”, maar al snel besefte ik van niet. Krabbé vindt steeds de juiste toon en steeds de juiste balans tussen mysterie en opheldering. Dat lijkt makkelijker dan het is. Naast de spanning heeft deze roman overigens nog een grote troef: de mooie beschrijvingen van de Zuid-Europese couleur locale van weleer. Zo’n vleug nostalgie gaat er bij mij altijd wel in. 4,5*

tijsvg schreef:
Persoonlijk vond ik dit een ondermaats boek, zowel qua verhaal als stylistisch.
Weinig tot geen spanning en eerder saai, op het vlakke af beschreven wat me wat op mijn lauweren liet wachten op iets meer.
Boek toch maar uitgelezen voornamelijk vanwege weinig aantal pagina's.

Ik vond juist dat de simpliciteit van de onthullingen, deze beter maakten. Het feit dat de relevaties niet voorspelbaar waren, maakte het boek wat mij betreft spannender. Volgens mij, ligt uw negatieve mening niet aan het boek, maar wel aan uw hoge verwachtingen.

Witt schreef:
Net in anderhalf uur dit tussendoortje uitgelezen en meer dan dat was het ook niet eigenlijk. Middelmatig plot, personages en stijl;.het kon me maar matig boeien. Wel enige credits voor het einde en de opbouw.

Marte Jacobs is een stúk beter.


Misschien bent u simpelweg geen grote fan van thrillers want dit boek was echt fantastisch. In het feit dat er een middelmatig plot was geef ik u wel gelijk, maar dat is vaker zo bij thrillers. Het belang ligt echter aan de spanning en niet aan de boodschap.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:43 uur

geplaatst: vandaag om 23:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.