menu

Un Cirque Passe - Patrick Modiano (1992)

Alternatieve titel: Het Circus Komt Voorbij

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Frans
Psychologisch

158 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

De 18-jarige Lucien ontmoet de wat oudere Gisèle. Zij komt bij hem inwonen. Stukje bij beetje past Lucien kleine stukjes van haar leven in elkaar: ze is getrouwd geweest, ze is bevriend met twee rijke mannen voor wie ze kleine opdrachten moet uitvoeren, en ze heeft een crimineel verleden. Gisèle betrekt Lucien steeds meer in haar leven en vooral in het web van leugens dat ze rond zich weeft. Liefde maakt echter blind en Lucien ziet de gevaren van hun relatie niet. Dertig jaar later vertelt Lucien over deze liefde en schetst een beeld van Parijs in het begin van de jaren 60.

zoeken in:
3,0
Modiano roept in Het circus komt voorbij een rookgordijn op, we weten als lezer even weinig als verteller Lucien. Omdat die zijn verhaal in de verleden tijd doet, kun je als lezer verwachten dat uiteindelijk alle verhaallijntjes een opgelost geheel vormen, maar aan het einde blijft er juist een hoop te raden over. Zo vormt Het circus komt voorbij een fascinerende spiegel op het thrillergenre, waar het boek qua opbouw en setting aan doet denken, maar waar wel alles wordt uitgeschreven en opgelost. Dat werkt enerzijds verfrissend, aan de andere kant heb ik het gevoel dat er te veel open blijft, dat deze roman in zekere zin onvolledig is. Een bijzondere herinnering van de verteller, maar verder strekt het niet. Dat stelt teleur, ik heb het idee dat er meer te doen moet zijn met Modiano's talent voor sfeertekeningen en met de spanningen waar hij over schrijft (zowel op persoonlijk als politiek vlak).

...stilte...
Aan het begin weet je niets en als je het uit hebt nog minder...wat rest zijn de sfeervolle beelden en een pijnlijk gevoel van gemis.

Parijs vormt weer het decor en is tevens hoofdrolspeler:

Maar topografische details hebben een raar effect op me: in plaats van het beeld van het verleden dichterbij te brengen en helderder te maken geven ze me juist een hartverscheurend gevoel van onherstelbaar doorgesneden banden van leegte.

Een bijzonder mooie roman van Patrick Modiano één van mijn favoriete schrijvers van deze tijd.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:12 uur

geplaatst: vandaag om 12:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.