menu

Nacht - Edgar Hilsenrath (1964)

Alternatieve titel: Nacht

mijn stem
4,50 (12)
12 stemmen

Duits
Historisch / Autobiografische Roman

493 pagina's
Eerste druk: Kindler, München (West-Duitsland)

Beschrijving van het leven, lijden en de dood van joden in een getto in een door de fascistische Roemeense regering bezette stad in de Oekraïne. Hier zijn geen gaskamers en verbrandingsovens, maar de naar dit getto gedeporteerde joden volgen een even wrede, maar langere lijdensweg naar de uiteindelijke dood. De twee hoofdpersonages zijn Ranek, een gedeporteerde Jood die probeert te overleven, en het getto, waar aparte wetten gelden. In het getto worden door de bewoners steeds meer grenzen overschreden. Niets menselijks blijkt hier vreemd.

zoeken in:
5,0
kopstootalarm. wat een ellende, wat een miserie, altijd en overal. nacht beschrijft het leven in een oekraïens getto tijdens de tweede wereldoorlog. slechts één zaak is van tel: de volgende dag halen, liefst levend. moraal en sentiment zijn al eerder uitgeroeid, wat overblijft is de primitieve overlevingsdrang van de in het nauw gedreven mens. tien op tien. lees dit boek!

Melchert
Ja, en wees gewaarschuwd.

avatar van stefan dias
4,0
Donkergrauw boek. Verstikkend, onontkoombaar.
Ranek (oever) leeft van dag tot dag. Plaats voor sentimentaliteit is er niet. Van troost is er nauwelijks sprake, hoewel hier ook nog altijd hunkering is naar warmte. Hilsenrath maakt gelukkig niet de fout om het als een licht in de duisternis voor te stellen. Hier heerst alleen duisternis.
Sterk boek waar je helemaal meegsleurd wordt in een sfeer, maar ook in een bepaalde plek. Mij stond geen verstedelijkt getto voor ogen, maar een braakliggend, verwoeste stadsrand met veel puin, onkruid, 'bosjes' en modder. Mistroostigheid in al zijn naaktheid.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:15 uur

geplaatst: vandaag om 12:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.