menu

Dusk and Other Stories - James Salter (1988)

Alternatieve titel: Schemering

mijn stem
4,33 (3)
3 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch

142 pagina's
Eerste druk: North Point Press, San Francisco (Verenigde Staten)

In zijn verhalen zet James Salter de wereld in een ander perspectief; zijn personages leven verder zonder dat er door de schrijver een oplossing voor hun problemen wordt aangedragen. Eenzame mensen na een scheiding, mislukte kunstenaars, zogenaamde intellectuelen, excentrieke eenlingen, mensen van middelbare leeftijd die het met hun carrière bergafwaarts zien gaan, een stervende vrouw en een bejaarde man die zich voorbereidt op de dood, zijn de personages die deze verhalen bevolken.

zoeken in:
avatar van Theunis
4,5
Het tweede werk wat ik van Salter lees. Vorige maand las ik Lichtjaren en dat smaakte naar meer. Wat Salter zou goed maakt is zijn kunde om met een beperkt aantal woorden, met korte zinnen, flarden van gesprekken en decors, een heel gevoel kan oproepen. Je kunt je als lezer een beeld vormen van het leven van de hoofdpersoon of het decor waarin Salter ze beschrijft.

Dit is een prachtige verhalenbundel met een hoge kwaliteit. Alleen American Express vond ik iets minder sterk. In Twintig minuten beleven we de laatste minuten van een vrouw die na haar val van een paard haar leven aan haar voorbij ziet flitsen. In het prachtige Akhnilo lijkt een man zijn leven te hebben hervonden. De sfeer is benauwend, hoopgevend en tegelijkertijd uiterst triest. Het slotverhaal, Stof is een mooi voorbeeld van de manier waarop Salter in een paar pagina's een hele wereld, een paar levensverhalen, kan optekenen.

Zeker niet mijn laatste Salter. Zeer boeiende schrijver.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:28 uur

geplaatst: vandaag om 10:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.