menu

Dit Is Jouw Huis - Maartje Wortel (2009)

mijn stem
3,00 (7)
7 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Humoristisch

158 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Iemand vindt een zwijgend kind in haar achtertuin. Een meisje fotografeert de huizen van wildvreemde mensen. Op het antwoordapparaat van een vrouw wordt steeds dezelfde, duistere tekst ingesproken. In de verhalen van Maartje Wortel gebeuren merkwaardige dingen. Hoewel de toon meestal droog en registrerend is, hangt overal een onbestemde dreiging. Het draait daarbij steeds om het betreden van het eigen erf, om een inbreuk in de privacy, om het doorbreken van grenzen, om de spanning tussen buiten- en binnenwereld.

zoeken in:
avatar van thomzi50
Wortel kan schrijven. Met een fijn oog voor detail weet ze allerlei verschillende karakters gestalte te geven, en dat levert enkele ijzersterke verhalen op, zoals 45km. Ik kan nog genoeg titels noemen van geslaagde verhalen uit deze bundel, maar er is één probleem: voor elk goed verhaal een en soms wel twee mindere. Daardoor is het geheel weliswaar een proeve van talent, maar geen overdonderend debuut: het is te wisselvallig, en bovendien is het op den duur jammer dat er niet iets van één overheersend thema is, het lijkt alsof Wortel soms een beetje uit de bocht vliegt. Voor de duideljikheid: positiviteit overheerst. Maar er had meer ingezeten. 3*

2,5
In februari 2011 was ze in Leiden op het Stukafest om onder andere het verhaal Daar is de hond voor te lezen. Enthousiast door de droge toon van zowel het verhaal als haar voordracht, heb ik me na 2 jaar eindelijk aan haar eerste bundel gezet. En droog is ze nog steeds, maar helaas niet altijd even sterk. Wisselvalligheid is inderdaad een passende term, met Scrabble & Boodschappen doen als uitgesproken favorieten.

Helaas valt het me verder wel wat tegen. Waarom? Ik weet het niet. Het staccato van de zinnen begint na een aantal verhalen wat te vervelen, maar, aangezien mijn favorieten niet bepaald de openers zijn van het boekje, kan dat niet de enige factor zijn. Misschien is het de ongrijpbaarheid van de personages. De oude man respectievelijk dokter in beide favoriete verhalen begrijp ik. Ze zijn redelijk, in een redelijke wereld. Maar dat geldt evenwel voor bijvoorbeeld Bermuda. Het zal wel aankomen op smaak, persoonlijke voorkeur.

Ik heb het met plezier gelezen, maar nergens met spanning of medeleven de bladzij omgeslagen.

avatar van slowgaze
4,0
Hoi, wat een laag gemiddelde. Ik vond dit een heel leuk boek, zeker voor proza. Groetjes van Sean Paul van Ostaijen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:53 uur

geplaatst: vandaag om 08:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.