menu

Slavná Wantocha Legenda - Bohumil Hrabal (1969)

Alternatieve titel: Drie Rabiate Legendes

mijn stem
2,83 (3)
3 stemmen

Tsjechisch
Psychologisch

73 pagina's
Eerste druk: ńĆeskoslovenský Spisovatel, Praag (Tsjechië)

Deze bundel bevat drie korte verhalen: alle even atypisch voor Hrabals thematiek en voor zijn toon. Zo verhaalt de eerste geschiedenis over een groepje dronken, grafschennende, knekelonterende en godslasterende mannen. Het tweede verhaal toont een dominee die, onderweg naar een doop, op woeste wijze een hert doodt. De derde 'legende' is een korte, maar robuuste uitweiding over het 'intiem damestoilet'.

zoeken in:
avatar van JJ_D
2,0
Ik ben absoluut nog niet vertrouwd met het werk van Bohumil Hrabal, en wou daarom dit tweede deel uit de Moldaviet-reeks gebruiken als opstapje naar zijn andere werk. Het toeval wil echter dat ‘Drie rabiate legendes’ in feite stuk voor stuk atypische werken zijn voor het oeuvre van de man, waardoor ik niets wijzer ben geworden.

Immers, op het vlotte en bijzonder interessante nawoord (over leven en werk van Hrabal) na, heeft dit boekje niet de minste indruk gemaakt. Het eerste verhaal, “de fameuze Wantoch-legende”, vertelt over een groep jongemannen die wat kattenkwaad uithalen en verder elke vorm van autoriteit (religie, staat) afzeiken. Hoe, wat, waarom wordt absoluut niet duidelijk. Een absoluut overbodig verhaal, om kort te gaan. Daarop volgt ‘Het doopfeest’, een lang uitgesponnen tragische klucht, die niet echt de moeite loont, gezien de middelmatige uitkomst van het verhaal. Tot slot is er een soort open brief, getiteld “Intiem damestoilet”, die de rabiate woede van Hrabal (die ook in ander werk naar voor zou komen) heerlijk kenschetst in sterke krachttermen.

Voor het zuivere leesplezier is het dus wachten op de laatste bladzijden, die er alsnog niet in slagen om van ‘Drie rabiate legendes’ een interessante bundeling te maken. Toch maar eens ‘Zwaarbewaakte Treinen’ proberen, dus…
2,25*

Gast
geplaatst: vandaag om 23:15 uur

geplaatst: vandaag om 23:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.