menu

Pig Island - Mo Hayder (2006)

Alternatieve titel: Duivelswerk

mijn stem
3,49 (41)
41 stemmen

Engels
Thriller

352 pagina's
Eerste druk: Bantam, New York (Verenigde Staten)

Op het strand van een Schots eiland is de duivel gezien. Vage videobeelden van een wezen dat half mens, half beest lijkt te zijn, houden de media in hun greep. De sceptische journalist Joe Oakes heeft er zijn missie van gemaakt spirituele bedriegers te ontmaskeren. Dat deed hij al eens met de voormalige gebedsgenezer Malachi Dove, wiens volgelingen op het eiland wonen, en dat is hij nu van plan met de zogenaamde 'duivel van Varkenseiland'. Ondanks hevig protest van de doodsbange eilandbewoners waagt Joe zich toch op een met schrikdraad, giftige chemicaliën en varkenskoppen afgezet deel van het eiland. Zijn vastberadenheid en zucht naar de waarheid zetten echter gebeurtenissen in gang die zo gruwelijk zijn, dat het woord angst een totaal nieuwe betekenis voor hem krijgt...

zoeken in:
avatar van DMF
4,0
DMF
Mijn derde Mo Hayder. Birdman en The Treatment waren de eerste twee en die heb ik met veel plezier gelezen. Pig Island vormt dus mijn derde Hayder boek, maar wel het eerste boek waar Jack Cafferey, hoofdpersoon in Birdman en the Treatment, geen deel van uitmaakt. Ik was erg benieuwd of Hayder het met deze 'stand alone' het ook waar kon maken en ik kan wel concluderen dat ze daarin geslaagd is. Een erg sterk en meeslepend verhaal.

Joe Oakes is de hoofdpersoon in het boek. Een heel aardig personage zonder erg veel diepgang, maar dat vond ik absoluut niet storend. Hayder kiest duidelijk voor een andere zaken en schenkt niet overdreven veel aandacht aan de verschillende personages. Wél veel aandacht gaat, in het eerste deel van het verhaal, naar de gebeurtenissen op Pig Island. Joe vertrekt daarheen om Malachi Dove te ontmaskeren; volgens Joe een oplichter wiens echte verhaal wel eens opgerakeld mag worden. Aanleiding van zijn bezoek was ook een mysterieuze film waar een half mens/half beest plots tevoorschijn kwam en de Schotse bevolking daarmee schokte. Het eerste deel van het verhaal gaat voornamelijk over deze twee gebeurtenissen en Hayder slaagt erin om veel mystiek en spanning op te wekken met haar vlotte schrijfstijl. Al vrij gauw ontdekt Joe het een en ander op het eiland waardoor er vrij veel mystiek en spanning als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat vond ik een vrij opvallende keus van Hayder, omdat er nog meer dan genoeg pagina's resteerden om het geheim van Dove te ontmantelen, maar eigenlijk komt ze daar vrij vlug mee. Het eerste deel eindigt heel abrupt en vrij schokkend, maar beantwoordde al wel de meest prangende vragen.
Hayder mijdt daarbij de details niet en gaat, net als bij Birdman en The Treatment, zelfs tegen het ranzige aan zitten. De plot wordt absurder en absurder, maar ik mag dat wel. Het tweede en derde deel vond ik ook eigenlijk niet (veel) minder dan het eerste deel. Het verhaal krijgt wel een totaal andere inslag, maar hier wordt leuk mee omgesprongen en de drang om door te lezen bleef bij mij eigenlijk altijd aanwezig. De spanning druipt van de pagina's af en langzaam maar zeker wordt er naar de ontknoping toegewerkt. Het randverhaal rondom Joe en zijn vrouw vond ik wat minder en haalde het tempo er soms wat uit, maar was voor het verhaal wel relevant gelukkig. Hier en daar was het wel een klein beetje warrig geschreven, maar ook dat vond ik niet een storend element.
Ik had al een aantal scenario's omtrent het einde in mijn hoofd zitten en één daarvan was ook de manier waarop het boek daadwerkelijk eindigde. Toch vond ik het nog vrij verrassend omdat ik het scenario niet heel reëel achtte. Hayder werkt zich er wat gemakkelijk doorheen door het einde vrij abrupt en kort te laten, waardoor er nog wel wat vragen overbleven die mijns inziens best beantwoord mochten worden. Het neemt echter niet weg dat het een bevredigend einde was dat mij nog wel even aan het denken zette.

Ook de derde keer wist Mo Hayder mij te overtuigen met haar verhaal. Pig Island heeft mij van begin tot eind weten te boeien. Spannend, enerverend en soms zelfs lichtelijk choquerend. Hayder mijdt geen enkel detail en blijft boeien. Op naar meer.

* * * *

Gast
geplaatst: vandaag om 16:37 uur

geplaatst: vandaag om 16:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.