menu

Pig Island - Mo Hayder (2006)

Alternatieve titel: Duivelswerk

mijn stem
3,49 (41)
41 stemmen

Engels
Thriller

352 pagina's
Eerste druk: Bantam, New York (Verenigde Staten)

Op het strand van een Schots eiland is de duivel gezien. Vage videobeelden van een wezen dat half mens, half beest lijkt te zijn, houden de media in hun greep. De sceptische journalist Joe Oakes heeft er zijn missie van gemaakt spirituele bedriegers te ontmaskeren. Dat deed hij al eens met de voormalige gebedsgenezer Malachi Dove, wiens volgelingen op het eiland wonen, en dat is hij nu van plan met de zogenaamde 'duivel van Varkenseiland'. Ondanks hevig protest van de doodsbange eilandbewoners waagt Joe zich toch op een met schrikdraad, giftige chemicaliën en varkenskoppen afgezet deel van het eiland. Zijn vastberadenheid en zucht naar de waarheid zetten echter gebeurtenissen in gang die zo gruwelijk zijn, dat het woord angst een totaal nieuwe betekenis voor hem krijgt...

zoeken in:
3,5
Verassend goed vond ik deze. Erg eng vooral ook.
Hayder heeft de schrijfstijl van een man en schuwt de gruwelijke details niet !

avatar van Lontje
0,5
Dit boek vond ik zo slecht, ik durf het nog niet weg te geven... Ik heb het uitgelezen omdat ik eerder werk van Mo Hayder wel goed vond en ik eigenlijk niet kon geloven dat het verhaal echt zo voorspelbaar was als ik het al lezende vond.
(Wie het boek wil hebben, je kunt hem gratis bij me afhalen .)

avatar van LittleBox
3,5
Ik vond dit boek juist verrassend goed en beter dan 'Tokyo' om maar wat te noemen. De sfeer is goed neergezet en hoewel er duidelijk engere boeken zijn geschreven was het toch een spannend en boeiend verhaal.

4,0
Een spannend boek, althans het eerste deel.
Mijn hart ging echt tekeer op momenten, maar het tweede deel en derde deel vond ik minder spannend.. jammer genoeg.
Maar toch bleef het mij nieuwsgierig maken naar het einde en week dan ook niet ver van mijn zijde zodat ik ieder vrij moment kon benutten met het lezen ervan..

Man, wat kakt dit verhaal in. Veel belovend in het begin, met spannende en enge momenten, maar maakt zijn beloften echt niet waar.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Eerste gedeelte was erg spannend, en waar veel mensen de 2e helft matig vinden, daar ben ik het niet mee eens.

Hij blijft onderhoudend en het plot zie je niet aankomen en laat je achter met vragen en ik was zelfs tikje geschokt
Ik heb er daarna nog overna zitten denken in ieder geval, over hoe bepaalde dingen in elkaar zaten waar verder niet meer naar gerefereerd werd. Als je daar over na gaat denken dan kom je erachter hoeveel diepgang dit boek heeft en maakt het eigenlijk nog enger. Pas als je over bepaalde dingen na gaat dingen na afloop wat je niet doorhebt als je het leest.


Spannend, onderhoudend, verassend plot en bovendien geniaal.

5*

vermeerf
Hoewel het tweede gedeelte van het boek inderdaad minder spannend is dan het eerste wist Hayder me toch te verassen met de ontknoping. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen, en zal het zeker in de toekomst nog vaker lezen.

avatar van centurion81
3,0
Eén van de zwakste Hayders die ik gelezen heb. Haalt het niet bij Tokyo of Birdman.

avatar van DMF
4,0
DMF
Mijn derde Mo Hayder. Birdman en The Treatment waren de eerste twee en die heb ik met veel plezier gelezen. Pig Island vormt dus mijn derde Hayder boek, maar wel het eerste boek waar Jack Cafferey, hoofdpersoon in Birdman en the Treatment, geen deel van uitmaakt. Ik was erg benieuwd of Hayder het met deze 'stand alone' het ook waar kon maken en ik kan wel concluderen dat ze daarin geslaagd is. Een erg sterk en meeslepend verhaal.

Joe Oakes is de hoofdpersoon in het boek. Een heel aardig personage zonder erg veel diepgang, maar dat vond ik absoluut niet storend. Hayder kiest duidelijk voor een andere zaken en schenkt niet overdreven veel aandacht aan de verschillende personages. Wél veel aandacht gaat, in het eerste deel van het verhaal, naar de gebeurtenissen op Pig Island. Joe vertrekt daarheen om Malachi Dove te ontmaskeren; volgens Joe een oplichter wiens echte verhaal wel eens opgerakeld mag worden. Aanleiding van zijn bezoek was ook een mysterieuze film waar een half mens/half beest plots tevoorschijn kwam en de Schotse bevolking daarmee schokte. Het eerste deel van het verhaal gaat voornamelijk over deze twee gebeurtenissen en Hayder slaagt erin om veel mystiek en spanning op te wekken met haar vlotte schrijfstijl. Al vrij gauw ontdekt Joe het een en ander op het eiland waardoor er vrij veel mystiek en spanning als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat vond ik een vrij opvallende keus van Hayder, omdat er nog meer dan genoeg pagina's resteerden om het geheim van Dove te ontmantelen, maar eigenlijk komt ze daar vrij vlug mee. Het eerste deel eindigt heel abrupt en vrij schokkend, maar beantwoordde al wel de meest prangende vragen.
Hayder mijdt daarbij de details niet en gaat, net als bij Birdman en The Treatment, zelfs tegen het ranzige aan zitten. De plot wordt absurder en absurder, maar ik mag dat wel. Het tweede en derde deel vond ik ook eigenlijk niet (veel) minder dan het eerste deel. Het verhaal krijgt wel een totaal andere inslag, maar hier wordt leuk mee omgesprongen en de drang om door te lezen bleef bij mij eigenlijk altijd aanwezig. De spanning druipt van de pagina's af en langzaam maar zeker wordt er naar de ontknoping toegewerkt. Het randverhaal rondom Joe en zijn vrouw vond ik wat minder en haalde het tempo er soms wat uit, maar was voor het verhaal wel relevant gelukkig. Hier en daar was het wel een klein beetje warrig geschreven, maar ook dat vond ik niet een storend element.
Ik had al een aantal scenario's omtrent het einde in mijn hoofd zitten en één daarvan was ook de manier waarop het boek daadwerkelijk eindigde. Toch vond ik het nog vrij verrassend omdat ik het scenario niet heel reëel achtte. Hayder werkt zich er wat gemakkelijk doorheen door het einde vrij abrupt en kort te laten, waardoor er nog wel wat vragen overbleven die mijns inziens best beantwoord mochten worden. Het neemt echter niet weg dat het een bevredigend einde was dat mij nog wel even aan het denken zette.

Ook de derde keer wist Mo Hayder mij te overtuigen met haar verhaal. Pig Island heeft mij van begin tot eind weten te boeien. Spannend, enerverend en soms zelfs lichtelijk choquerend. Hayder mijdt geen enkel detail en blijft boeien. Op naar meer.

* * * *

1,0
Mo Hayder kan definitief worden doorgestreept.

Na een veelbelovend begin verzandt het volkomen. Ik ben met de moed der wanhoop op drie kwart gekomen, maar realiseerde me toen al lang dat ik mijn tijd aan het verspillen was.

Dit boek zonder plot gaat helemaal nergens naar toe. Probeert hoofdstukken lang de spanning erin te houden met een staart (?!), maar das na 3 bladzijden wel helemaal uitgemolken. Het boek probeert vervolgens her en der wat te choqueren (wat niet lukt), maar er is verder niets.... alleen maar walging. Volkomen ongeloofwaardig, een regelrechte blamage.

Jammer van het papier !

*

4,0
Dit boek zit zeer goed in mekaar. Hayder is absolute top in haar genre. Dit keer geen Caffery, maar in feite is Oakesy Caffery of kan hij er toch voor doorgaan. Daar had misschien wat meer variatie in gemogen.

Ik vond de plot van het boek zeer sterk. Het blijft de ganse tijd onderhuids dreigend, je voelt dat er iets niet goed zit, dat er iets staat te gebeuren, maar je kan er de vinger niet op leggen.

Bovendien is dit niet 'zomaar' een thriller. Het boek gaat ook over hoe gebeurtenissen ons leven bepalen, zowel in goede als in slechte zin, hoe mensen worden wie ze zijn, hoe ze daarmee omgaan. Hoe het ook de kijk op de anderen bepaalt, en wat daarvan de gevolgen zijn, en hoe slechte keuzes soms zwaar om dragen zijn.

Ik raad het iedereen aan die graag de tijd neemt om rustig een goed boek te lezen. Het overstijgt zeker het niveau van de gemiddelde thriller - als je daarnaar op zoek bent.

avatar van enbedankt
4,0
Mijn 4de boek alweer van Hayder, en toch vond ik dit beter weglezen dan voorganger Tokio.
Plot is goed ik zag wel iets aankomen in die trant maar het gaf toch weer wendingen om bepaalde stukken terug te lezen.
Vlot boek om te lezen ook.

avatar van PeterW
3,0
PeterW (crew)
Ik ben niet zo kapot van deze. Het begon allemaal aardig, maar naar mate het boek vorderde begon het een beetje in te sukkelen. Positief iets was dat wat ik dacht dat het zou worden, het niet werd. Ik dacht in eerste instantie aan zo'n commune met een eigen geheime agenda, maar dat bleek het niet te worden. Wat het wel werd was echter ook niet echt mijn ding, en was bij vlagen behoorlijk saai. Echt spannend werd het nergens, en ook het einde was niet echt spectaculair.

avatar van Rufus
2,5
De schrijfstijl van Mo Hayder daar houd ik van, maar het verhaal stelt niet zo veel voor.
Een rariteiten kabinet met een zeer voorspelbare afloop die reeds naar pakweg 100 bladzijden bekend is.
Helaas lang geen Tokyo.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:18 uur

geplaatst: vandaag om 15:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.