menu

Al Sukkariyyah - Nagieb Mahfoez (1957)

Alternatieve titels: De Suikersteeg | السكرية

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Arabisch
Streek/Familie / Sociaal

403 pagina's
Eerste druk: Maktabat Misr, Cairo (Egypte)

Het verhaal van de koopmansfamilie Abd alGawwaad wordt in "De Suikersteeg" - het derde deel van de Cairo trilogie - voltooid. Kamaal, de koopmanszoon wiens jeugdjaren worden beschreven in Tussen Twee Palelzen en Paleis van Verlangen, is nu onderwijzer en filosoof. Een deel van zijn 'Idealen heeft hij daarmee verwezenlijkt, maar hij slaagt er niet in zich aan te passen aan de snel veranderende wereld. De neergang van de familie wordt het diepst ervaren door de vrouwen. Slechts met grote moeite kunnen zij zich bij de tegenspoed neerleggen. De politieke ontwikkelingen in de periode rond de Tweede Wereldoorlog worden treffend verbeeld in de drie kleinzoons van de koopman. Zij belichamen de voornaamste politieke tegenstellingen, die ook liet naoorlogse Egypte zullen beheersen.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,5
Het derde deel van de Caïro-trilogie staat minder bol van de soapachtige verwikkelingen dan het vorige. De sfeer is wat weemoediger, nu de oude generatie op haar laatste benen loopt en de nieuwe generatie haar eigen wegen bewandelt. Dit deel speelt zich af in de jaren 30 en 40, als Egypte ideologisch tamelijk verdeeld is. Dat wordt verbeeld via de personages die de jongste generatie uitmaken van het koopmansfamilie dat in de trilogie centraal staat. De een werkt zich opportunistisch op in de ouderwetse bureaucratie, de ander wordt Moslimbroeder en een derde communist. Ik vind deze personages wat sjabloonmatiger dan die uit het tweede deel, waar met name de geestelijke ontwikkeling van de intellectueel Kamaal intrigeerde. Die is in dit deel nog steeds het meest centrale personage, maar de stilstand in zijn leven vertaalt zich niet in spannende literatuur. De sprongen door de tijd zijn ook te groot en te frequent om intriges op te bouwen zoals in het tweede deel nog gebeurde. Het kabbelt allemaal wat onopmerkelijk voorbij.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:15 uur

geplaatst: vandaag om 01:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.