menu

The Treatment - Mo Hayder (2001)

Alternatieve titels: De Behandeling | Jack Caffery #2

mijn stem
3,97 (62)
62 stemmen

Engels
Thriller

485 pagina's
Eerste druk: Bantam, New York (Verenigde Staten)

In een vriendelijke woonwijk in Zuid-Londen wordt een echtpaar aangetroffen dat op sterven na dood is: ze zijn vastgebonden, mishandeld, compleet uitgedroogd. Hun achtjarig zoontje is zoek. De jonge, onverschrokken rechercheur Jack Caffery wordt erbij geroepen. Door alle persoonlijke herinneringen kan hij deze misdaad niet met de nodige distantie behandelen: hij duikt erbovenop. Als de waarheid stukje bij beetje begint op te doemen, niet alleen over deze gruwelen maar ook over zijn eigen verleden, vliegt de verschrikkelijke nachtmerrie echt uit de bocht.

zoeken in:
4,0
Liefhebbers van "Vogelman" zullen ook dit weten te smaken. Opnieuw rechercheur Caffery als hoofdpersoon, opnieuw ijzersterke plot en opnieuw genoeg gruwel om duimen en vingers bij af te likken! '
4*

3,0
Goh, wat weinig reacties nog. Ik had zo graag met mensen willen discussieren. Nog even het forum checken.
Boek is goed, lekker spannend en gedetailleerd geschreven. Er liepen wel iets teveel verhaallijnen door elkaar en niet allemaal lekker uitgewerkt vond ik. Ik heb nog wat vragen en een kennis die het boek ook gelezen heeft bleek dezelfde te hebben.
Ik vond Vogelman beter.

avatar van Thomas83
4,0
Geweldig boek! Dit is het genre waar ik zo van hou. Het boek is lange tijd echt ijzingwekkend spannend, een van de spannendste boeken die ik heb gelezen, en je gaat ook een beetje meepuzzelen over wat er nou precies is gebeurd.
Vogelman moet ik absoluut ook nog gaan lezen.

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Mo Hayder, je flikt het weer.

Nóg beter als z'n voorganger Vogelman. Dit boek heeft me helemaal opgeslurpt.

Als je Vogelman hiervoor hebt gelezen en gelijk deze daarna is het één mooi geheel. IJzersterke, beklemmende thriller. Mo Hayder zet een hele nare, grimmige decor neer met dito gebeurtenissen en karakters.

Ik ben een nog grotere fan geworden. Beste thriller die ik tot dusver heb gelezen. Lijkt me niet te overtreffen. 5,0*

vermeerf
Half sterretje minder dan Vogelman omdat het hele gebeuren rond de vriendin van Caffery me op een gegeven moment nogal tegen ging staan. Maar het centrale verhaal is weer geweldig, bij sommige hoofdstukken houdt je echt je adem in. Moet nu alleen Huid nog lezen, ben benieuwd want de voorganger Ritueel was de eerste hayder die ik wat vond tegenvallen.

avatar van DMF
4,0
DMF
Met Vogelman wist Mo Hayder mij te overtuigen. Met De Behandeling weet ze zichzelf te overtreffen. Alles is net iets beter dan zijn voorganger.

Net als Vogelman begint De Behandeling heerlijk mysterieus en ook vrij luguber. Het uitgangspunt dat Hayder creëert is opnieuw huiveringwekkend: een pedofiele 'trol.' Ook de subplots zijn doorgaans opnieuw de moeite waard.
Maar er is vooral meer spanning dan in Vogelman. De Behandeling bevat echt enkele zeer beklemmende momenten. Elke passage bij de familie Church was heel erg beklemmend. Dat las ik met het kippenvel op mijn armen. Heel bijzonder geschreven.
De schrijfstijl was ook beter dan Vogelman. Het is allemaal wat minder van de hak op de tak en de verschillende verhaallijnen lopen wat vloeiender en natuurlijker in elkaar over. Daar staat helaas wel tegenover dat Hayder vrij veel dingen blijft herhalen. Vooral rondom Rebecca werd het op den duur wel storend. Dat was continu een herhaling van zetten. Gelukkig zijn de karakter wel vrij levendig en verre van oppervlakkig. Hier en daar zijn er wel vrij veel stereotyperingen (de zuipende, op wraak beluste en de ik-wil-de-held-zijn politieman), maar het is geen aaneenschakeling van cliché personages.

Gedurende het verhaal blijft Hayder ook erg origineel; soms zelfs op een vrij lugubere manier. Ze zet de lezer nog een paar keer op het verkeerde been en ze borduurt knap verder op de lopende verhaallijnen die nog overbleven na de laatste pagina van Vogelman. Ook het einde is opnieuw prima verzorgd, maar helaas niet zo spannend als de opbouw. Dat zie je echter wel vaker bij dergelijke verhalen, dus dat ervoer ik ook niet als een minpunt. Ik was al blij dat Hayder niet doorsloeg met allerlei ridicule maatregelen.

Met De Behandeling levert Mo Hayder opnieuw een origineel en bij vlagen een zeer luguber verhaal af. Er zit een erg grote spanningsboog in, er zijn een aantal beklemmende passages en de verhaallijnen blijven erg interessant. Hier en daar is het wat stereotiep en een herhaling van zetten, maar dat kan de pret absoluut niet drukken. Een erg goed vervolg!

* * * *

3,5
Mo Hayder is fantastisch. Dit is een topthriller. Ze schrijft meesterlijk.

Vogelman had ik 4 sterren gegeven, dit 3.5.

Een halve ster minder, omdat hét moment suprême mij niet kan overtuigen. Ik geloof niet in deze dader. Meer kan ik er hier niet over kwijt... Lees zelf en zie wat je er van kan maken...

Nog 1 randopmerking: misschien moet Mo zelf eens een dokter bezoeken Wat een zieke geest... Je kan zwartgallig zijn en rauw, maar hoe zij nu voor de tweede keer op rij écht het randje van wat menselijk of beschaafd kan worden genoemd opzoekt en hoe ze dat beschrijft.... Mja... In your face als lezer. Uiteraard hiervoor geen punten minder, ik kan dat verdragen en over smaken twisten we niet, maar u weet wat u te wachten staat.

avatar van B. Ruth
4,5
Luguber, ziek, verdorven en .................... vermakelijk boek.
Een vlekkeloos vervolg van vogelman maar vind ik de behandeling beter.
Tot het eind blijft het spannend omdat je blijft hopen dat Jack Caffery zijn broer Ewan op tijd vindt.
Zitten enkele "afschuwelijke" passages in het boek bijvoorbeeld de passage waarin blijkt dat en vooral waarom Carl Lamb besluit de dan nog jonge Ewan "te houden".
Als dit boek uit Hayder's fantasie ontsproten is dan is het, zoals eerder boven genoemd, inderdaad raadzaam voor Hayder om zelf ook eens een dokter te bezoeken.
Maar wie heeft recht van spreken als je dit boek leest en waardeert met 4,5 sterren, ik hou mijn mond maar .

3,5
Een gruwelijk verhaal wat heftiger is dan zijn voorganger. Maar wel vermakelijk, je kan het bijna niet wegleggen door de spanning. Al vond ik het bij vlagen ook heel vervelend om te lezen.

avatar van enbedankt
5,0
Zeer spannend en pervers boek, dat je bij de strot grijpt.
Wordt verfilmd in Belgie, ben benieuwd hoe ze dit zal gaan worden.

avatar van Slainte_Mhath
5,0
enbedankt schreef:
Zeer spannend en pervers boek, dat je bij de strot grijpt.
Wordt verfilmd in Belgie, ben benieuwd hoe ze dit zal gaan worden.


Ik las het inderdaad. België maakt over het algemeen heel goede films. Stukken beter dan in Nederland vind ik.

avatar van HankMoody
DMF schreef:
Het uitgangspunt dat Hayder creëert is opnieuw huiveringwekkend: een pedofiele 'trol.'


Is dit nu een spoiler of kom je al snel achter deze absurde antagonist?

avatar van enbedankt
5,0
DMF schreef:
Het uitgangspunt dat Hayder creëert is opnieuw huiveringwekkend: een pedofiele 'trol.'


HankMoody schreef:
Is dit nu een spoiler of kom je al snel achter deze absurde antagonist?


Dit is geen spoiler, wordt al gauw duidelijk en klopt ook niet helemaal zoals het er staat.

3,5
Prima leesvoer voor de liefhebber, ik vind dat de plot van Vogelman toch ingenieuzer in elkaar steekt dan die van de Behandeling. Vogelman wist mij meer te verrassen. Nog iets, dit boek kun je beter niet lezen wanneer je kinderen of kleinkinderen hebt. Nogal aangrijpend vond ik. Op naar de volgende: Ritueel.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:41 uur

geplaatst: vandaag om 06:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.