Alles komt samen in Irvings twaalfde, maar sterk is die niet
John Irvings twaalde roman lijkt wel een vergaarbak van alle thema's en situaties uit al zijn eerdere boeken. Verstoorde gezinsverhoudingen, afwezige ouders, abortus, politiek, zoektochten, vluchten, schrijvers, vaders en zonen, alles komt voor in De laatste nacht in Twisted River. Daardoor is het een feest der herkenning, maar komt de roman soms ook een beetje gemakzuchtig over. Dit boek zou het meest autobiografisch zijn en in de boeken die hoofdpersoon Danny schrijft, zijn dan ook Irvings boeken zelf te herkennen.
De twaalfjarige Danny leeft met zijn vader Dominic Baciagalupo in een kamp van houthakkers. Vader Dominic is kok en hij maakt de meest heerlijke Italiaanse gerechten voor de geharde werkers in het kamp. Danny is zijn moeder kwijt door een ongelukkige samenenloop van toevalligheden - precies de cocktail van noodlottigheden waar Irving het patent op heeft. Inmiddels heeft Dominic een nieuwe vriendin, de Indiaanse Jane. Alleen heeft zij al een relatie met de politieman Carl. Als Jane door Danny's toedoen dood gaat, vluchten vader en zoon voor de wraaklustige agent.
Vanaf 1954 tot in het heden beschrijft Irving de levens van deze vader en zoon. Tientallen jaren blijven zij op de vlucht en steeds bouwen ze in een andere woonplaats hun bestaan weer op. De band met de mysterieuze Ketchum, een eigenzinnige en geharde man uit het houthakkerskamp, blijft al die jaren in stand. Deze wonderlijke vriendschap is een van de hoofdelementen in het boek. Ketchum is daarbij van alle bijfiguren verreweg het interessantst. Steeds leer je van dit personage nieuwe kanten kennen.
De verhalen buitelen over elkaar heen in deze roman. Net als bijna al zijn andere boeken is dit een verlokkelijk en verslavend boek, maar toch gaat de veelheid aan anekdotes soms vervelen. In het oeuvre van Irving is dat ongekend en een forse tegenvaller. Geen enkele keer heb ik overwogen het boek terzijde te schuiven, maar zeker in de eerste helft zitten te veel zijlijnen die het verhaal ophouden. En hoewel de hoofdstukken in overzichtelijke chronologie zijn opgebouwd, wordt er binnen de hoofdstukken soms nogal vermoeiend in de tijd heen en weer gesprongen.
Net als in zijn andere romans komt ook in dit boek nogal veel drama voor. Hoewel het boek licht en luchtig is van schrijfstijl, overkomt de hoofdpersonages bijna niets anders dan ellende. In andere romans krijgt dit tegenwicht door uiterst komische en hilarische scènes. Dit boek wil maar moeizaam komisch worden. Natuurlijk is er veel te genieten en blijft Irving je keer op keer verbazen met verrassende wendingen en situaties, maar het drama overheerst. En zonder de hilariteit van andere boeken valt extra op hoe grillig het noodlot is dat Irving zijn personages laat overkomen. Is het ingebed in humor, dan werkt dat, maar nu krijgt het iets heel willekeurigs.