menu

The Lost Symbol - Dan Brown (2009)

Alternatieve titel: Het Verloren Symbool

mijn stem
3,31 (190)
190 stemmen

Engels
Thriller

528 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Professor Robert Langdon wordt onder valse voorwendselen naar Washington gelokt: het epicentrum van de wereldmacht en de stad met de grootste verborgen geheimen uit de geschiedenis. Na aankomst in het Capitool raakt hij volledig van slag door een telefoontje. Peter Solomon, vooraanstaand vrijmetselaar, filantroop en zeer goede vriend van Langdon, is ontvoerd en verkeert in levensgevaar. Solomons kidnapper wil maar één ding: dat Langdon de codes van het mysterieuze genootschap ontraadselt en de legendarische macht die daardoor vrijkomt aan de kidnapper overdraagt. Langdon kan niet anders dan het spel meespelen en raakt al snel verstrikt in een web van symbolen en enigma's.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Dan Brown zou eigenlijk schoolboeken moeten gaan schrijven in deze vorm. Laat een aantal historici, theologen en wetenschappers de feiten nakijken, en veel middelbare scholieren leren allezend heel wat bij. Want wat Brown schrijft is een page turner pur sang, makkelijk opdienbare brokken en erg soepel leesbaar. Maakt dat het genietbaar, zeker. Maakt dat het een goed boek. Niet echt.
Waar andere werken van hem nog enigszins verrassend waren, is niet niet meer dan een herhaling van zetten. Noem Rome of Parijs Washington, en je hebt een nieuw verhaal. Natuurlijk, het is leuk, puzzeltjes meedenken. Want dat laat Brown je doen. Ook weet hij verdomd goed spanning te brengen. Na elke hoofdstuk een climax, een cliffhanger, en je blijft lezen. Een beproefd recept. Helaas, te beproefd.
Inmiddels ken je Brown, en weet je dat er een complot is, dat iemand die dood is toch niet dood is, dat er een groot aantal deus ex machina' s naar voren komen. En voor alle liefhebbers, let vooral op als een bepalend persoon sterft en zwaar verminkt is. Dan is die persoon namelijk verwisseld. Hoe vaak dat niet voorkomt in o.a. films.
Langdon wist me zowaar te irriteren. Constant naïef. Andere personages kregen enige uitdieping, maar dit voelde aan als een verplicht nummer.
En toch, het leest eenvoudig, die 500 pagina's. Als thriller en vakantievermaak dient dit boek haar doel. En je zou best eens de beschreven plekken willen opzoeken. In Rome heb ik dat ook gedaan.
Dus hoe ongeloofwaardig en soms slecht ook, wel een voldoende. 3*

avatar van Witch-king
2,5
Dit boek deed me een beetje denken aan "De Da Vinci Code", daar had je ook een agent die hem achtervolgde en bij een of andere groep zat die in het boek besproken werd, verder een typische Dan Brown.

**2,5***

avatar van Grovonion2
3,0
Klopt, maar dat moet niet zeggen dat hij zichzelf zo klakkeloos moet kopieren. Als hij verder dezefde formule blijft her-schrijven kan hij maar beter op pensioen gaan of ghost-writers inhuren, of misschien is dit boek al...

avatar van Remco
3,5
Waar ik het Bernini mysterie en de da Vinci Code echt goed kon waarderen al was het alleen al om de beschrijvingen van o.a. Rome en Parijs was dit werk toch iets minder.

Het geheime genootschap van de vrijmetselarij spreekt gewoon minder tot de verbeelding dan de Rooms Katholieke kerk. Daarnaast valt Washington als plaats delict ook gewoon een beetje tegen. Het is en blijft een beetje saaie ambtenarenstad die het gewoon niet kan opnemen tegen de Europese pareltjes van cultuur!

Ach, the lost symbol leest inderdaad weer als een trein, is een aardige thriller met cliff hangers etc etc..

Mijn tip: Lees hem bij het zwembad, afwisselend met een koele duik en een lekker zonnetje is het een aangenaam tijdverdrijf.... meer ook niet.

En het zou me inderdaad niet verbazen als er inmiddels een schrijverscollectief achter zit... Het is een beetje als met John Grisham en Patricia Cornwell, het eerste boek is heerlijk en daarna is het alleen nog maar downhill. Na een boek of drie vier van ze hebben gelezen moet je het voor gezien houden..... Seen it did it done it!

avatar van JohnLennon
Dezelfde formule als de andere Dan Browns dus weet je dat het een ontzettend goed boek is, snel leest en zonder grote open eindes. Diepgaand research en veel interessante feiten.

Maar weer dezelfde formule.

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Deze maand komt de luxe geillustreerde editie uit. Daar zat ik op te wachten.

2,0
Helaas veel van hetzelfde.

2,5
Zoals velen van mijn voorgangers al meldden, lijkt Dan Brown een computer te hebben staan, waar hij een aantal prefixen heeft. Hij voert een stad in met enkele gebouwen en wat interessante theorieën over de vrijmetselaars en voegt vervolgens nog wat natuur-wetenschappelijke theorieën toe om de binding tussen het verleden en het heden te maken.

Kortom: hetzelfde truukje, waar hij met het Bernini Mysterie en de Da Vinci Code prima mee weg kwam als eerste boeken, maar dat nu helaas niet meer werkt. Laatste Langdon boek?

avatar van divart
2,0
Wow, nog slechter dan de Da Vinci Code .

avatar van james_cameron
4,0
Niet zo goed als de twee eerdere Robert Langdon-boeken, Angels & Demons en The Da Vinci Code, maar uiteindelijk toch wel een solide en spannende thriller. Schrijver Dan Brown heeft lang moeten broeden op deze opvolger van zijn wereldhit, en in dat opzicht valt het boek wel enigzins tegen. Het verhaal zit weer knap in elkaar en de achterliggende historische feiten en theoriëen zijn intrigerend, maar nergens heeft het verhaal de benodigde 'wow'-factor. Het is allemaal iets te beperkt qua gebeurtenissen en personages. Niet helemaal eerlijk natuurlijk, op zich is het een prima boek, maar je gaat toch vergelijken.

avatar van puckb96
divart schreef:
Wow, nog slechter dan de Da Vinci Code .


Dat verbaasd me niks. Met Het Bernini Mysterie en De Da Vinci Code probeert Dan Brown ook weer interessant te doen door een religieus thema te nemen en het te combineren met voor open-voor-interpretatie-staande mogelijkheden over mythes.

De Da Vinci Code vind ik echt verschrikkelijk slecht: Jezus Van Nazareth had een kind yeah focking right!

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Nooiert schreef:
Laatste Langdon boek?

Helaas, de volgende staat op stapel.

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Ik heb dit boek al ruim drie jaar in de kast staan, en ben er met de nodige reserves aan begonnen, mede dankzij de slechte kritieken en het feit dat het over vrijmetselaars ging, waar ik totaal niks mee heb. Nou weet ik niet wat men verwacht van een dergelijk boek, òf van Dan Brown, maar naar mijn bescheiden mening heeft hij een gedegen thriller afgeleverd. Dat het niet naar ieders smaak is is een ander verhaal. Het verhaal steekt goed in elkaar, is goed onderbouwd en er is gedegen onderzoek gedaan. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen op die wetenschappelijke feitjes zitten te wachten, maar op zich zitten er best interessante dingen tussen. Die noëtische wetenschap boeit mij ook voor geen meter, dus lees ik daar maar overheen, maar voor de rest zaten er best interessante weetjes en stellingen tussen.
Mocht ik ooit in Washington komen, weet ik nu wel waar ik op moet letten, en waar ik moet gaan kijken. Ik heb de vrijmetselaarsbroederschap altijd een pompeuze, oninteressante instelling gevonden, en hoewel ik meer inzicht in het gebeuren heb gekregen, is mijn mening daardoor niet veranderd, maar ik zou de beschreven gebouwen e.d. best eens willen zien. Nou heb ik de geïllustreerde editie gelezen, wat als voordeel heeft dat er van elk onderwerp waar over gesproken wordt foto's van bij staan, zodat je gelijk weet waar men het over heeft. Nadeel is het gewicht, het weegt bijna anderhalve kilo, en dat is niet echt prettig. Desalniettemin zit ik wel op de luxe editie van 'Inferno' te wachten.

2,5
Wat mij betreft echt een minder goede thriller dan Angels and demons en The Da Vinci Code. De vrijmetselaars en de noetische wetenschap spreken mij niet aan, wat het verhaal al een stuk minder boeiend maakt (voor mij dus). Ook de setting (Washington) spreken bij mij minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld Parijs of Rome.
Wel zitten er spannende stukken in, waardoor het nog wel lekker wegleest.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:30 uur

geplaatst: vandaag om 05:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.