menu

Het Derde Huwelijk - Tom Lanoye (2006)

mijn stem
3,51 (46)
46 stemmen

Nederlands
Politiek

337 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Maarten Seebregs, een ontslagen locatiescout, kan de liefde van zijn leven niet vergeten. Hij heeft Gaëtan op diens sterfbed achter moeten laten. Cynisch maar met een glimlach leeft hij van zijn laatste centen. Dan doet een wildvreemde hem een profijtelijk voorstel: huwen met zijn Afrikaanse verloofde. De man zelf wordt immers, na twee huwelijken met buitenlandse meisjes, in de gaten gehouden door de Dienst Vreemdelingenzaken. Zodra het meisje de Belgische nationaliteit heeft verworven, kan Maarten van haar scheiden, met behoud van haar bruidsschat. De onbekende man stelt maar één restrictie: 'Je trouwt met haar, je woont met haar, je leeft met haar. Maar raak haar aan en ik sla je morsdood.'

zoeken in:
avatar van H€yoka
3,0
Na Leven & Lot, een Russische pil van bijna duizend bladzijden, was Het Derde Huwelijk een welkome afwisseling. Het boek leest namelijk heel vlot weg en het verhaal is absoluut niet moeilijk om volgen.

Maarten Seebregs wordt aan het einde van zijn leven gevraagd om tegen betaling met een Afrikaanse te trouwen. Het idee is dat zij na een tijdje scheiden en Tamara dan als Belgische met haar echte geliefde, de heer Vandessel door kan. Maarten lijkt de ideale match voor dit plan. Als globetrotter is het best mogelijk dat hij Afrikaanse vrienden heeft en hun dochter in ons land wou helpen, om er vervolgens verliefd op te worden. Bovendien is hij homo, dus is het gevaar op overspel quasi nihil.

Dat is alvast een eerste thema dat Lanoye naar mijn gevoel mooi uitwerkt. Als een homo man zich niet tot een vrouw kan aangetrokken voelen, waarom opent het boek dan met Vandessel waarschuwing om haar niet aan te raken? En gaandeweg zie je dat mensen best wel genegenheid voor elkaar kunnen voelen, ondanks het ontbreken van een seksuele component. Of was het zelfs liefde?

Net wanneer je denkt dat dit de set up van het boek is, komt er een derde man (knipoog naar de titel) in het spel. Maarten is jaloers maar Tamara beweert dat de man haar broer is, een uitgeprocedeerde vluchteling. Phillip trekt vervolgens ook bij Maarten in en daar ontstaat alweer een nieuwe kijk op de zaak wanneer Maarten zich seksueel aangetrokken voelt tot de weliswaar afstandelijke en emotioneel beperkte Phillip.

Aan het einde komt nog een mooie beschrijving van de zelfmoord/verdrinkingsdood van Maarten maar daarmee zijn de pluspunten van het boek wel opgenoemd.

Tom Lanoyes taalgebruik is zeker rijk en flamboyant maar stoort mij niet. Het gaat me echter om de wat dunne plot, die naar mijn mening al te makkelijk afgehaspeld wordt. Daardoor komt dit aangename werk voor mij niet boven de middelmaat.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 15:53 uur

geplaatst: vandaag om 15:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.