menu

Ik Heb Nergens Spijt Van - Mark Verver (2008)

Alternatieve titel: Het Leven van Dikke Dennis

mijn stem
4,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Sociaal

381 pagina's
Eerste druk: Strengholt United Media, Amsterdam (Nederland)

Ex-taxichauffeur en ex-skinhead, piercer en tatoeëerder, boegbeeld van Neerlands rocktrots Peter Pan Speedrock en niet in de laatste plaats notoir cocaïnegebruiker: het leven van Dennis Overweg, bekend en berucht als Dikke Dennis, is bepaald niet alledaags. Mark Verver stapte deze wereld binnen en volgde de mythe bijna een jaar lang om de mens te leren kennen: naar concerten en festivals, een begrafenis, een filmopname, een schoolreünie en een familiefeest.

zoeken in:
5,0
topper!!! je blijft lache echt!! Plus een ontroerend einde. Verver is nu mijn favoriet.

avatar van liv2
Daar ik 'alle vrouwen van de wereld' geweldig goed vond ga ik ook deze zeker lezen. Ben nu al benieuwd...

avatar van liv2
Dennis Overweg mag dan al nergens spijt van hebben, ik daarentegen wel van de 100 blz die ik reeds gelezen heb. Ik kan het niet verder opbrengen om nog eens 281 blz over zijn leven te moeten lezen. Niettegenstaande ik Mark Verver een goed schrijver vind en ik absoluut niets heb tegen Dennis Overweg (behalve zijn dubieus verleden als skin-head waar hij dweepte met hakenkruisen en Hitler groeten ) vind ik verder lezen in dit boek pure tijdverspilling omdat ik het gewoonweg niet boeiend vind.

avatar van boekaap
4,0
Junkie XXL is slechts een van de vele treffende en hilarische bijnamen die Dennis Overweg zichzelf gunt.

De voormalig taxichauffeur en Skinhead is vooral bekend als mascotte van de rockband Peter Pan Speedrock en vanwege zijn werk als tatoeëerder. Het grote publiek zal hem echter vooral kennen door een optreden in de talkshow van Jensen en zijn bijdrage aan het programma Sterren Springen. Hierin dondert hij als een suïcidale walvis van de hoge springplank.

Boven alles is Dikke Dennis een cultfiguur die regelmatig op festivals is te zien en leeft voor zijn tattooshop in Amsterdam en de daarbij behorende escapes.

Vooraf wist ik vrij weinig van Dikke Dennis. Ik had zijn Nederlandse vertaling van Ace of Spades wel eens gehoord maar verder wist ik niets van de beste man. Mijn voornaamste motivatie om dit boek te lezen was schrijver Mark Verver. Zijn beide romans Alle vrouwen van de wereld en Snoep heb ik verslonden dus een biografie over een figuur die aan elkaar hangt van excessen leek mij op zijn minst het uitproberen waard.

In het voorwoord adviseert Verver om je oordeel als lezer niet te snel klaar te hebben en het gebodene vooral een eerlijke kans te geven. Tijdens het lezen bleek dit een grote uitdaging. Met elke pagina die ik omsloeg steeg mijn verbazing maar kreeg ik tegelijkertijd wel een goed beeld van een wereld die heel ver van mij af staat.

Verver is er met deze biografie in geslaagd om een rauw, authentiek, komisch maar vooral ook tragisch boek te schrijven. Voortdurend werd ik als lezer langs allerlei emoties gedreven. Gevoelens van ergernis, walging en vooral verbazing voerde de boventoon. Daarnaast heb ik best hard gelachen over de anekdotes van de muziekfestivals maar wat vooral overheerste was de bewondering voor schrijver Mark Verver.

Ik vind het een ongelofelijke prestatie, dat hij erin is geslaagd om, een getrouwe weergave van een wereld zoals deze te geven. Hij slaagt erin om nergens afbreuk aan te doen en toch een waardig boek te schrijven over iemand die er alles aan doet om zo afstotelijk mogelijk te zijn. In alle nuchterheid is dat een topprestatie die laat zien dat Mark Verver naast een uitstekende romanschrijver ook een prima verslaggever is.

Qua opzet komt deze biografie misschien een beetje in de buurt van Theo Janssen: Op Pad met de Dikke Prins - Marcel van Roosmalen (2019) - BoekMeter.nl maar dan een stuk bizarder en extremer. In ieder geval zullen Dikke Dennis en Mark Verver blij zijn met het boek. Ik geef het een hoge beoordeling omdat het een unieke en vooral authentieke biografie is. Ik kan niet zeggen dat ik van elke pagina heb genoten maar een bijzondere ervaring was het zeker.

Ik hoop oprecht dat Dennis Overweg zijn leven heeft gebeterd en dat Mark Verver meer boeken gaat schrijven. Dit boek is in ieder geval een grote aanrader voor iedereen die graag leest over subculturen en de randen van de samenleving. Het is een unieke leeservaring waarbij nergens sprake is van een middenweg.

Om in het jargon van Dikke Dennis te blijven: Nee, ik heb zeker geen spijt van het lezen van dit boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:16 uur

geplaatst: vandaag om 10:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.