menu

The Stars, Like Dust - Isaac Asimov (1951)

Alternatieve titels: Een Oceaan van Sterren | The Rebellious Stars

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Engels
Sciencefiction

218 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Van de ene dag op de andere verandert Biron Farril van een doodgewone student, die voor een tentamen zit op de universiteit van de Aarde, in een angstige vluchteling, die zijn onbekende moordenaar probeert te ontwijken. Bij de aanslag is hem duidelijk gemaakt, dat vele jaren lichtjaren terug in de inktzwarte duisternis van de paardenkopnevel ook zijn vader vermoord is. Birons vlucht en zijn wens het moordmysterie op te lossen brengen hem ver in de ruimte, waar hij verwikkeld raakt in de machtsstrijd tussen vreemde, maar soms ook gevaarlijke despoten...

zoeken in:
avatar van metalfist
3,0
De verhalenbundel I, Robot van Asimov beviel me erg goed waardoor het hoog tijd was om eens aan een volwaardige novel te beginnen. Ik heb ondertussen wel een voorraadje aan boeken van de schrijver liggen, maar het probleem is dat hij blijkbaar meerdere universa heeft gecreëerd in zijn boeken. The Stars, Like Dusk is het eerste deel uit de Galactic Empire reeks (heeft blijkbaar ook een link met de Foundation saga) en dan leek me dat wel een goede start te zijn. Misschien ook niet het slimste plan aangezien ik de sequels mis, maar bon.

Asimov beschouwde dit later als één van zijn slechtste boeken en hoewel ik bitter weinig van de man heb gelezen, hoop ik inderdaad dat de rest van zijn werk beter is. Het grote probleem is dat het verhaal nooit echt op gang komt. Mijn boek mankeert trouwens twee pagina's (die zijn er blijkbaar uitgescheurd, dat is de pech dat je kunt hebben als je je boeken op een rommelmarkt koopt..) en zelfs dan mis je niets. De schrijfstijl van Asimov daarentegen is wel lekker vlot trouwens, maar de zoektocht naar het mysterieuze document (dat dan uiteindelijk de grondwet van Amerika blijkt te zijn.. Gaap) wordt halverwege het verhaal gewoon verticaal geklasseerd en heel die zoektocht naar de rebellen komt ook onverwacht en met een anti-climax ten einde. Klinkt allemaal wel erg negatief als ik het zo nalees en dat is nu ook wel niet mijn bedoeling. Hoewel de romance tussen Biron en Artemisia niet echt een solide basis heeft, zijn het wel vermakelijke personages.

Ach, het is natuurlijk één van de eerste verhalen van Asimov dus hij was waarschijnlijk nog wat zijn draai aan het zoeken, maar zo'n I, Robot (dat uit dezelfde periode stamt) is toch van een hoger niveau. De uitgave van Bruna is trouwens wel erg slecht. Veel slordigheden (hij zie ipv hij zei bijvoorbeeld of het woord tegenhoudenden) en dat stoort toch ook wel.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:41 uur

geplaatst: vandaag om 12:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.