menu

Het Wederzijds Huwelijksbedrog - Pieter Langendijk (1714)

mijn stem
2,83 (6)
6 stemmen

Nederlands
Toneelstuk
Humoristisch

79 pagina's
Eerste druk: Hendrik van de Gaete, Amsterdam (Nederland)

Lodewijk, een arme edelman, keert samen met Jan, een verlopen soldaat, terug naar zijn geboortestad Utrecht om zijn familie te zoeken. Ze hebben met vals kaartspelen enig geld gewonnen. Lodewijk heeft op de Maliebaan een meisje gezien, waar hij verliefd op is geworden. Hij wil zich voordoen als een rijke graaf en zijn vriend wordt baron. Ze logeren in een herberg die toevallig staat tegenover het huis van Charlotte, het meisje dat ze zochten. Zij heeft ook stiekem een oogje op Lodewijk. Ondertussen krijgt de familie van Charlotte een brief, dat Charlotte’s broer Karel naar huis zal terugkeren om zijn vrouw voor te stellen. Lodewijk en Charlotte zijn van plan te trouwen, maar Charlotte is eigenlijk ook maar arm en Lodewijk en Charlotte weten dus niet van elkaar dat ze arm zijn. Zo begint een opeenvolging van verwarrende gebeurtenissen.

zoeken in:
avatar van Freud
Grappig wat je soms vindt over de eerste druk van oude werken als dit. In dit geval is de eerste uitgave gebeurd "Bij Hendrik van de Gaete, Boekverkoper, opden hoek van de Warmoes-straat en den Vygendam, Amsterdam". In ieder geval kan er niemand zeggen dat we onze research niet grondig doen

Overigens is dit een theatertekst, geschreven in 1712 maar pas in 1714 voor het eerst uitgegeven en opgevoerd.

avatar van Jord
3,5
Er gebeurde erg veel in de 18e eeuw in Europa, en niet in de laatste plaats in Nederland. De Verlichting bracht veel goeds voort: de eerste encyclopedie, essays, dagbladen en romans verschenen. Daarom vind ik het altijd jammer dat op middelbare scholen bij het vak Nederlands de toneelspelen van Langendijk het beeld van de 18e eeuw bepalen. Overigens niks mis met die blijspelen maar er werd zoveel meer interessants geschreven. Ook in Nederland.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:28 uur

geplaatst: vandaag om 16:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.