menu

Kao Da Me Nema - Slavenka Drakulić (1999)

Alternatieve titel: Alsof Ik Er Niet Ben

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Kroatisch
Oorlog / Sociaal

221 pagina's
Eerste druk: Feral Tribune, Split (Kroatië)

Tijdens de Balkanoorlog komt een Bosnische moslimvrouw in een Servisch vrouwenkamp terecht. Ze moet er de 'hoer' van haar beul spelen om aan ergere fysieke gruwelen te ontkomen. Ze raakt zwanger. In Zweden, waar ze asiel krijgt, is het voor een arbortus te laat. Zo staat ze voor een dilemma: wil ze dit kind houden of niet?

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
4,0
Schatplichtig aan Is dit een Mens? van Primo Levi wellicht. Of misschien is het een universeel overlevingsmechanisme dat Drakulic beschrijft, wanneer mensen met ongekende gruwelheden geconfronteerd worden. Voor hoofdpersoon S. bestaat dit er uit de eigen persoonlijkheid zoveel mogelijk af te werpen. Om later het trauma te verstoppen als iets dat niet daadwerkelijk háár is overkomen. Complicerende factor daarbij: ze is zwanger als gevolg van verkrachtingen door Servische soldaten en voor abortus is het te laat.

Dat de hoofdpersoon S. heet deed me even vermoeden dat het verhaal autobiografisch van opzet is, maar dat is toch niet zo. Wel kent Drakulic als journalist de materie goed, dit verhaal ontsproot uit een onderzoek naar misbruikte vrouwen in de Balkanoorlog. Hierbij viel de zwijgzaamheid waarmee de trauma’s worden gedragen haar op, wat de psychologische rode draad is geworden in Alsof ik er niet ben. Geschreven in een sobere stijl die ten dienste staat aan het psychologische inzicht in het (vrouwelijke) oorlogsslachtoffer, zonder pamfletterig of simplistisch te worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:35 uur

geplaatst: vandaag om 08:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.