menu

The Absolutely True Diary of a Part-time Indian - Sherman Alexie (2007)

Alternatieve titel: Dagboek van een Halve Indiaan

mijn stem
4,17 (6)
6 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sociaal

240 pagina's
Eerste druk: Little, Brown, New York (Verenigde Staten)

Arnold Spirit Junior groeit op in het Spokane Indianenreservaat en is een fervent striptekenaar. Hij is ter wereld gekomen met allerlei medische problemen en het pispaaltje van het reservaat. Alleen zijn beste vriend Rowdy neemt het voor hem op. Vastbesloten een betere opleiding te krijgen, besluit Junior naar een geheel witte school buiten het reservaat te gaan, waar de enige andere indiaan de schoolmascotte is. Ondanks het feit dat hij door zijn eigen mensen als verrader wordt gezien en hij allerlei tegenslagen op zijn pad krijgt, werpt Junior zich vol energie en humor in de strijd en ontsnapt zo aan het bestaan dat voor hem lijkt weggelegd.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
We laten dit boek onze vierde klas leerlingen lezen. Of ik het op die leeftijd had gelezen betwijfel ik. Het was een periode waarin ik niet van lezen hield. Sterker nog, ik had er een grote afkeer van. Ik kon me nauwelijks voorstellen waarom mensen boeken lazen. Nee, van thuis uit is het nooit erg gestimuleerd en op een paar oorlogsboeken voor jonge tieners na heb ik mijn jeugd weinig gelezen. Tijdens toetsen en gesprekken over mijn leesdossier blufte ik me naar goede voldoendes. Docenten durfden hun ogen niet te openen voor het ontluikende internet. Werkstukken over thematiek, plot en personages woekerden vrijelijk zonder dat mijn docenten daar enig benul van te hebben. Nooit las ik boeken. Hoe heb ik me ooit door een gesprek over Claus’ Het Verdriet van België heen gezwetst? Dat niet alleen, ik had een 7,8 gekregen!

Als docent laat ik de leerlingen nu een aantal lessen lezen. Zelf las ik dit boek met ze mee. Vanaf het begin werd ik gepakt door het boek. Het is zeer toegankelijk, met buitengewoon veel humor geschreven en het sluit goed aan bij de beleving van veel vroege tieners. Jezelf vinden en dan vooral jezelf durven is op die leeftijd waarom het draait. Maar er zijn meerdere lagen in dit boek. Zo laat dit boek, beleefd vanuit de ogen van hoofdpersoon Junior, zien dat het leven voor Native Americans in het huidige Amerika nog steeds heel moeilijk is. De omgeving waarin Junior zich begeeft is van een diepe troosteloosheid en uitzichtloosheid waaruit hij probeert te ontsnappen. Dat lukt. Hij gaat naar een witte school en daarmee worden de verschillen tussen zijn achtergrond en die van de meeste anderen heel erg zichtbaar. Een typisch tienerverhaal volgt, maar Alexie verliest zijn thematiek niet uit het oog en eindigt prachtig.

Voor mijn leerlingen volgde er een open boek toets met inhoudelijke vragen over het boek en een aantal over thematiek. Het nagesprek volgt binnenkort. Als er twee leerlingen zullen zijn die zeggen dat ze het misschien toch stiekem wel een beetje een leuk boekje vonden en niet meteen ontkennend gaan antwoorden op mijn vraag of ze binnenkort nog eens boek gaan lezen, dan ben ik tevreden.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:00 uur

geplaatst: vandaag om 22:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.